Προζυμένια λαγάνα με λαχανικά


Η αγαπημένη συνήθεια της Καθαράς Δευτέρας αλλιώς… με χρώμα για να μας φέρει την άνοιξη ακόμα πιο κοντά. Φέτος μπείτε στην κουζίνα και ζωγραφίστε πάνω στη λαγάνα σας έναν κήπο γεμάτο χρώματα.  

Υλικά για 1 μέτρια λαγάνα

  • 300 γραμ. αλεύρι γοχ
  • 60 γραμ. προζύμι ή 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • αλάτι
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο   (για το άνοιγμα της λαγάνας)

Για τη διακόσμηση

  • πράσινο κρεμμύδι ή φύλλα πράσου
  • καρότο
  • μανιτάρια
  • μαϊντανό
  • ντοματίνια
  • τυρί κρέμα
  • πιπεριά

Εκτέλεση
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε το προζύμι ή τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε τα υγρά και ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη  σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για λίγο ακόμη τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ το ζυμάρι και το σκεπάζουμε για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο).

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο. Πλάθουμε με τα δάχτυλα μια λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί και με λαδωμένα τα χέρια δίνουμε το παραδοσιακό σχήμα.

Για τη διακόσμηση πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, στολίζουμε τη λαγάνα δημιουργώντας λουλούδια και κήπο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι λαχανικά έχουμε.

Διαβάστε εδώ τη συνταγή για ελιόψωμο με αλεύρι από κολοκυθόσπορους 

Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει και πάλι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις ή 180 βαθμούς στον αέρα. Πριν βάλουμε τη λαγάνα στο φούρνο κάνουμε βαθιές δαχτυλιές μέχρι κάτω και ραντίζουμε με δεντρολίβανο και ελαιόλαδο.

Στις αντιστάσεις ψήνουμε στην τελευταία κάτω σχάρα για περίπου 30 λεπτά ή στο αέρα στη μεσαία σχάρα 10 λεπτά λιγότερο. Την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει και την τυλίγουμε σε καθαρή πετσέτα.

Καλή Σαρακοστή!

Δείτε τη συνταγή για Λαγάνα με αλεύρι ολικής 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X