Μια αγαπημένη συνταγή που μυρίζει άνοιξη. Η μοναδική πικρή γεύση που δίνει το σταμναγκάθι ενώνεται με τη λεμονάτη γεύση του κρέατος και μας δίνει ένα νόστιμο φαγητό.
Υλικά για 3-4 μερίδες
- 1 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
- ½ φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ φλ.τσαγιού άσπρο κρασί
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 700 γραμμάρια σταμναγκάθι
- 2 πατάτες
- χυμό 2 λεμονιών
- ζεστό νερό
- αλάτι-πιπέρι
Προεραιτικά
- ½ μάτσο μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια
Για το σερβίρισμα
- ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει σε φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές και όταν αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε ελαφρά, το περιχύνουμε με το κρασί και βράζουμε για 5΄ σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό όσο να καλυφθεί το κρέας και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Δείτε εδώ πως να φτιάξετε ένα ελαφρύ θρεπτικό γεύμα: Τραχανάς με κρουτόν φασκόμηλο
Ωστόσο πλένουμε το σταμναγκάθι και τα μυρωδικά πολύ καλά, (το σταμναγκάθι κρατάει χώμα κοντά στη ρίζα του, οπότε θέλει να πλυθεί σε σκεύος γεμάτο με νερό)
Όταν το κρέας είναι αρκετά μαλακό προσθέτουμε τα χόρτα, τα μυρωδικά και τις πατάτες που τις έχουμε κόψει κυδωνάτες. Σε αυτό το σημείο αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να μαγειρευτεί το σταμναγκάθι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Τελειώνουμε το φαγητό με το χυμό λεμονιών, αφήνουμε να πάρει βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο άνηθο.
Εναλλακτικά σερβίρουμε με σάλτσα αυγολέμονο
TIPS:
- Μπορούμε να φτιάξουμε τη συνταγή και χωρίς σταμναγκάθι με ποικιλία χόρτων. Υπολογίζουμε περίπου 1 κιλό από σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλήθρες, τσουκνίδες, μυρώνια, φρέσκα κρεμμυδάκια.
Για επιδόρπιο απολαύστε ένα λαχταριστό μπακλαβά, βρείτε τη συνταγή εδώ