Υλικά για 4 μερίδες
• 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
• 120γρ. γλυκό τραχανά
• 80γρ. ξινό τραχανά
• 1/5 κρεμμύδι
• 1/5 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι – πιπέρι
Για τα κρουτόν
• 2 φέτες ψωμί του τόστ
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/5 σκελίδα σκόρδο
• 1/5 κ.γ. ξερό φασκόμηλο
• 1 πρέζα αλάτι
Ζεσταίνουμε το νερό ή το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 20’. Πρέπει να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, για να πολτοποιηθεί εύκολα. Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο μείγμα. Αν έχουμε ραβρομπλέντερ κάνουμε τη διαδικασία μέσα στην κατσαρόλα.
Για τα κρουτόν
Κόβουμε το ψωμί του τοστ σε μικρά κυβάκια. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το σκόρδο και ρίχνουμε τα κυβάκια ψωμιού ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις τα κρουτόν πάρουν χρώμα προσθέτουμε αλάτι και το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε την σούπα σε βαθιά πιάτα και βάζουμε μερικά κρουτόν στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προαιρετικά σερβίρουμε με λίγη φέτα.
Tip:
- Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ζεστό νερό.
- Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα μια κουταλιά βούτυρο τύπου Κερκύρας.