Ο μπακλαβάς είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο στην Ελλάδα, στην Τουρκία και σε όλες τις αραβικές χώρες. Οι πολλές στρώσεις από βουτυρωμένα φύλλα, οι ξηροί καρποί που μπαίνουν ενδιάμεσα, το αργό ψήσιμο και το καυτό σιρόπι που περιχύνεται στο τέλος δίνουν σε αυτό το γλυκό τη μαγεία που του αξίζει. Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Υλικά για ένα ορθογώνιο ταψί
- 2 συσκευασίες φύλλα κρούστας (900γραμ.)
- 500 γραμ. φρέσκο βούτυρο της επιλογής σας
- 300 γραμ. αμύγδαλα
- 200 γραμ. καρύδια
Για το σιρόπι
- 750 γραμ. ζάχαρη
- 500 γραμ. νερό
- χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Ιδανικά από την προηγούμενη ημέρα ανοίγουμε το ένα πακέτο φύλλα και τα απλώνουμε σε ένα τραπέζι να ξεραθούν καλά. Μπορούμε να τα σκεπάσουμε με καθαρή πετσέτα, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό μας θέλουμε να είναι εντελώς ξερά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, δε θέλουμε να κάψει. Αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ όχι να γίνουν πούδρα και να βγάλουν το λάδι τους. Στη συνέχεια με τα χέρια μας ή στο μπλέντερ τρίβουμε καλά τα ξερά φύλλα μέχρι να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια.
Επιλέγουμε ένα ορθογώνιο ταψί 35x27x5εκ. Με το λιωμένο βούτυρο, αλείφουμε πολύ καλά το ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στις αντιστάσεις.
Ξεκινάμε κάνοντας στρώσεις με 7-8 φύλλα κρούστας, στα οποία ενδιάμεσα ραντίζουμε το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και μια στρώση από το τριμμένο φύλλο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να σφραγίσουμε τη γέμιση και βουτυρώνουμε ξανά την επιφάνεια.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα και στριμώχνουμε τις άκρες τους να περάσουν ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του ταψιού. Χαράσσουμε σε μικρούς ρόμβους και περιχύνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Προσέχουμε να έχουν ροδίσει μέχρι κάτω, για να τα ελέγξουμε ανασηκώνουμε τις γωνίες με ένα μαχαίρι.
Όσο ψήνετε το γλυκό μας φτιάχνουμε το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Περιχύνουμε με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι πάνω από το καυτό μπακλαβά που μόλις βγήκε από το φούρνο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι πριν το κόψουμε. Τουλάχιστον 2-3 ώρες ή το αφήνουμε μια νύχτα.
Tip:
- Σκεπάζουμε το γλυκό μας με μεμβράνη τροφίμων και ποτέ δεν το συντηρούμε στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα.
Αν σας αρέσουν τα γλυκά με φύλλο δοκιμάστε τα ρολάκια με γλυκιά κολοκύθα