Εύκολα ψωμάκια μπριός (Brioche)


Τα ψωμάκια μπριός είναι η ιδανική επιλογή για σάντουιτς ή να τα απολαύσετε ζεστά στο πρωινό με το αγαπημένο σας άλειμμα. Η συνταγή που σας δίνω έχει δοκιμαστεί επίσης χωρίς τη προσθήκη ζάχαρης και αλατιού. Το αποτέλεσμα είναι αφράτα ψωμάκια ακόμα και μέρες μετά, είναι τέλεια ιδέα για το πρώτο ψωμί του μωρού σας, σκέτο ή σε διάφορες παρασκευές, όπως αυγοφέτες.

Υλικά για περίπου 12 ψωμάκια μπριός

  • 420 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή γοχ
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 αυγό
  • 90 γρ. γιαούρτι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 160 γρ. χλιαρό νερό

Προεραιτικά

  • 2 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γραμ. ρικότα, μανούρι , μυζήθρα ή ανθότυρο
  • 1 ασπράδι
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο

Για το άλειμμα

  • 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό

Διαβάστε εδώ τις Top συνταγές μου για Muffins

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε μέσα το χλιαρό νερό. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά, το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το νερό με το βούτυρο. Ζυμώνουμε με το γάντζο και μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη. Τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο λάδι. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση ανακατεύουμε το τυρί με το ασπράδι και το δυόσμο.

Tip: Μπορούμε να τα ψήσουμε χωρίς γέμιση ή με άλλες επιλογές, όπως πραλίνα.

Στη συνέχεια ξεφουσκώνουμε και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη, κόβουμε 12 κομμάτια και προσθέτουμε τη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε τη ζύμη και πλάθουμε ώστε να έχουμε ένα στρογγυλό μπαλάκι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 12 θήκες για  muffin και βάζουμε ένα μπαλάκι σε κάθε θήκη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με κρόκο αραιωμένο σε νερό και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αποσύρουμε και τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Σερβίρουμε τα μπριός ζεστά ή κρύα, για πρωινό ή σνακ. Τα αποθηκεύουμε με καθαρή πετσέτα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Βρείτε εδώ τη συνταγή για τους αγαπημένους μου λουκουμάδες 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X