Όταν ένα ζευγάρι συγγραφέων, ένας σεφ, ένας αρχιτέκτονας και ένας φωτογράφος τοπίων έφτιαξαν μια λίστα με ταξιδιωτικές περιπέτειες που πρέπει να ζήσει κάποιος και μέσα σε αυτή βρίσκεται μια ελληνική πρόταση εξαιρετικής γαστρονομικής εμπειρίας τότε σίγουρα το φαγητό του Ντουνιά έχει δοκιμαστεί για τα καλά.
Εδώ και πολλά χρόνια η ταβέρνα «Ντουνιάς» κρατάει ψηλά τη σημαία του slow food της Κρήτης και συνεχίζει να κέντριζει το ενδιαφέρον του κόσμου για την ποιότητα του φαγητού της.
Κάπου ανάμεσα στην εμπειρία ζωής να καταφέρει κάποιος να δει το Βόρειο Σέλας και το ταξίδι ανάμεσα σε δύο ηπείρους με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο, οι συντάκτες της εφημερίδας New York Times κατατάσουν την επίσκεψη στη χανιώτικη ταβέρνα « o Ντουνιάς» μια απο τις 25 καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα πρέπει να έχει ζήσει κάποιος.
Όχι άδικα, αφού τα βιώματα που ζουν οι φιλοξενούμενοι του Στέλιου Τριλυράκη είναι μοναδικά. Η ταξιδιωτική εμπειρία ξεκινάει από τη διαδρομή προς το χωριό Δρακώνα Κεραμειών. Από την πόλη των Χανίων σε 40 λεπτά περίπου και αφού έχετε περάσει το γραφικό φαράγγι του Θερίσου θα συναντήσετε το γαστρονομικό κέντρο κρητικής διατροφής που έχει δημιουργήσει ο Στέλιος μαζί με την οικογένειά του. Δε θα είναι δύσκολο να το εντοπίσετε, γιατί η μυρωδιά από τις φωτιές που στήνονται από νωρίς για να ψηθούν μέσα στις πήλινες κατσαρόλες τα μαγειρευτά φαγητά θα σας εντυπωσιάσουν.
Η απλότητα του φαγητού και η αυθεντικότητα είναι από τα κύρια στοιχεία που εντυπωσιάζουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Οι συνταγές έχουν ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρασκευάζονται όσο αργά χρειάζεται. Με πρώτες ύλες που καλλιεργούνται στο διπλανό χωράφι, με άφθονο ντόπιο ελαιόλαδο και μυρωδικά που η γη τα προσφέρει απλόχερα. Στην αυτοσχέδια υπαίθρια παραστιά τηγανίζονται και οι ξακουστές χοντροκομένες τραγανές πατάτες και πολλές ακόμα προτάσεις με βασική προϋπόθεση την εποχικότητα των υλικών.
Στο μενού υπάρχουν πάντα επιλογές με βάση τα λαχανικά και τα όσπρια, ιδιαίτερη πρόταση αποτελούν τα μαναρόλια με ξινόχοντρο και διάφορες εκδοχές του τουρλομπριάμ με σιγομαγειρεμένα και μελωμένα λαχανικά εποχής.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου η εμπειρία που θα έχετε στο Ντουνιά ίσως να μη μπει σύντομα στις λίστες των βραβευμένων εστιατορίων, όμως το φαγητό θα γεμίσει τη ψυχή σας νοστιμιά.
Τολμήστε να επισκεφθείτε για ένα αξέχαστο γεύμα τον Ντουνιά και τους χειμερινούς μήνες. Η φύση θα σας ανταποδώσει την ομορφιά της όποια εποχή και να πάτε.
ΝΤΟΥΝΙΑΣ
Κεραμειά, Νεροκούρου, Χανιά, 73100
+30 28210 65083
Website https://www.ntounias.gr/
Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100063637623856
Διαβάστε επίσης: Οι καλύτεροι τρόποι να περιορίσετε τη σπατάλη φαγητού