Εξοικονόμηση ενέργειας: Οι καλύτεροι τρόποι να περιορίσετε τη σπατάλη φαγητού


 

– Δείτε πως μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν τα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού 

Ενεργειακή κρίση, αυξήσεις τιμών και σπατάλη φαγητού είναι κάποιοι από τους νέους όρους που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας και επηρεάζουν πλέον κάθε οικογένεια. 

Μια συνήθεια που μοιάζει να επηρεάζει θετικά τον οικονομικό προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού είναι ο περιορισμός της σπατάλης φαγητού. Η εκστρατεία για το zero food waste έχει γίνει καθημερινότητα σε πολλές κουζίνες οικιακές και επαγγελματικές, είναι ένα πρώτο βήμα να μειωθούν τα οικιακά απόβλητα και να αναπτυχθούν τρόποι επαναχρησιμοποίηση τους. 

Διαβάστε εδώ: Οι σπόροι βασιλικού είναι το νέο superfood

Κάθε χρόνο, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο πετάει 6,6 εκατομμύρια τόνους οικιακών απορριμμάτων και σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών είναι τρόφιμα που θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί.

 

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη τροφίμων, συγκεκριμένα με 142 κιλά, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 73% των Ευρωπαίων πλέον συνειδητοποιούν περισσότερο τον αντίκτυπο των διατροφικών τους επιλογών στο περιβάλλον.  Λύσεις όπως κατανάλωση φαγητού της προηγούμενης ημέρας, αγορά αγαθών που παράγονται όσο το δυνατόν σε λιγότερα χιλιόμετρα και κατανάλωση με βάση την εποχικότητα είναι μερικές από τις συνήθειες που έχουν ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα των κατοίκων της Ευρώπης.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, πολλά απόβλητα μπορούν να αποφευχθούν με λίγη οργάνωση, όπως ο προγραμματισμός γευμάτων, η σύνταξη και η τήρηση μιας λίστας αγορών, αξιοποιώντας στο έπακρο τον καταψύκτη. Οι ομάδες ευαισθητοποίησης εξηγούν το πόσο σημαντικό είναι να ενταχθούν τέτοιες συνήθειες στη ζωή μας. Ακολουθούν μερικές εφικτές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε στο σπίτι.

Η σωστή αποθήκευση 

Μπορείτε να βοηθήσετε στη διατήρηση των τροφίμων και να αποφεύγετε τα υλικά μιας χρήσης που δεν ανακυκλώνονται χρησιμοποιώντας προστατευτικά από κερί μέλισσας για λαχανικά, φρούτα, τυρί ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται κάλυψη. Σκεφτείτε επίσης να διατηρήσετε άφθονα φαγητά παστώνοντάς τα ή ζυμώνοντάς τα. Είναι μια πανάρχαια μέθοδος παράτασης της διάρκειας ζωής των τροφίμων για χρήση κατά τους χειμερινούς μήνες που έχει βρει νέους ακόλουθους τα τελευταία χρόνια. Διατηρήστε τα φρούτα εποχής ως κομπόστα ή μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα, αποθηκεύστε στην κατάψυξη λαχανικά και κομμένα φρούτα. 

Εσείς πετάτε το κρασί που περίσσεψε; Και όμως είναι μια συνήθεια πολύ κόσμου. Αποτρέψτε την οξείδωση και διατηρήστε τη διάρκεια ζωής του κρασιού σας κλείνοντας ένα μπουκάλι ξανά με το φελλό που το συνοδεύει ή επενδύστε σε ένα σύστημα συντήρησης κρασιού με αντλία αφαίρεσης αέρα. Επίσης το κρασί που περισσεύει μπορεί να καταψυχθεί για να φτιάξετε παγάκια κρασιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική στο μέλλον. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε ακόμη και τις πιο μικρές ποσότητες καλού κρασιού για μαγείρεμα και σας γλιτώνει να ανοίξετε ένα νέο μπουκάλι στο μέλλον και να καταλήξετε στην ίδια κατάσταση. 

Χρησιμοποιήστε τα σχεδόν άδεια βάζα από μουστάρδα και μέλι για να φτιάξετε ένα δροσερό dressing για τις σαλάτες σας ή χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα μαρμελάδας, φυστικοβούτυρου για ένα θρεπτικό πρωινό με χυλό βρώμης χωρίς βράσιμο (Overnight Oats).

Σε πολλά εστιατόρια αποτελεί συνήθεια, οι φλούδες λαχανικών που έχουν απομείνει να μετατρέπονται σε κύβους ζωμού λαχανικών. Για να το κάνετε, βράζετε τις φλούδες με λίγο αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, τζίντζερ, κουρκουμά. Σουρώνετε και όταν κρυώσει τα αποθηκεύετε σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μεγαλύτερη διάρκεια.  

Αν δείτε σημάδια αλλοίωσης στα λαχανικά σας, μην τα πετάξετε ολόκληρα, καθαρίστε τα και φτιάξτε σάλτσες. Μην ξεχνάτε τα τυριά, φροντίστε να μην αγοράζετε μεγάλη ποσότητα ώστε να αποφεύγετε την αλλοίωση. Ένα λευκό τυρί αρκετών ημερών μπορεί να γίνει μια τυρόπιτα και η ξερή παρμεζάνα να λιώσει μέσα στη σάλτσα ζυμαρικών. 

Αφιερώστε χρόνο στην προετοιμασία. 

Τα τρόφιμα συχνά πάνε  χαμένα, επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι για να μαγειρέψουμε όλα τα γεύματα που νομίζαμε ότι θα φτιάξουμε. Μαζί με την προετοιμασία ενός φαγητού, καθαρίστε τα λαχανικά και για τις επόμενες ημέρες. Διατηρήστε τα στο ψυγείο σε ειδικά σκεύη, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας ή μέσα σε νερό. Δοκιμάστε το ίδιο για τις σαλάτες και τα φρούτα σας. 

Το ψωμί! 

Βρείτε έξυπνους τρόπους να διατηρείτε το ψωμί για περισσότερο χρόνο. Η φύλαξη σε ψωμιέρα ή υφασμάτινες θήκες το βοηθάει να μένει φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα. Στη συνέχεια ένα ξερό ψωμί μπορεί να γίνει βάση για πολλές συνταγές, τρίψτε το στο μπλέντερ και χρησιμοποιήστε το για πανάρισμα, κόψτε το σε κύβους και φρυγανίστε το με ελαιόλαδο και μυρωδικά στο τηγάνι, έτσι σε λίγα λεπτά θα έχετε τραγανά κρουτόν για τη σαλάτα και τη σούπα σας. 

Γίνε δημιουργικός! 

Αυτό το σακουλάκι με φύλλα σαλάτας ή κοτσάνια μυρωδικών μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε σάλτσα πέστο – απλά προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς, σκόρδο, αλάτι, λάδι, τυρί αν θέλετε, ρίξτε το στο μπλέντερ και απολαύστε το ως  dressing ή σάλτσα για τα ζυμαρικά σας. Αν το γάλα σας κοντεύει να ξινίσει, η λύση είναι να γίνει τυρί. Σε 500 ml βραστό γάλα προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι ή λεμόνι. Σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε να καθίσει για δύο λεπτά και σουρώνετε, ώστε να χωρίσει το τυρί από το υγρό. Μπορείτε να το αλατίσετε και να το αρωματίσετε, όπως σας αρέσει. Αν έχετε μαλακές πατάτες, ψιλοκόψτε τις  ροδίστε τις με μερικά κρεμμύδια,  προσθέστε γάλα και ζωμό λαχανικών. Σε λίγα λεπτά θα έχετε  την  απόλυτη comfort food πατατόσουπα, η οποία είναι τέλεια με μια κουταλιά από το πέστο σαλάτας που φτιάξατε ήδη.

Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου

Αν και τα περισσότερα τρόφιμα διατηρούνται σε ψυχρές συνθήκες, υπάρχουν κάποια που το ψυγείο τα καταστρέφει. Τρόφιμα όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, οι ντομάτες είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύονται σε σκιερό μέρος μέσα σε τελάρα, ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και να αλλοιώνονται. 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μαγειρέψτε με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό. Τα περισσότερα φαγητά μαγειρεύονται πιο γρήγορα σε χαμηλότερη θερμοκρασία αν το καπάκι τους είναι κλειστό και δεν απελευθερώνεται η θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Μη ξεχνάτε να καθαρίζετε τις εστίες της κουζίνας, μια καθαρή επιφάνεια μαγειρεύει γρηγορότερα, ενώ τα καμένα υπολείμματα θέλουν περισσότερο νερό και σαπούνι για να καθαρίσουν. 

Πείτε όχι στο πλαστικό 

Προτιμήστε τα τρόφιμα χωρίς ή λιγότερη πλαστική συσκευασία. Προμηθευτείτε πάνινες σακούλες πολλών χρήσεων για μεταφορά φρούτων και λαχανικών, ώστε να μειωθεί η χρήση πλαστικής σακούλας κατά τη διάρκεια των αγορών σας. 

Μην ξεχνάτε και μη ντραπείτε να χρησιμοποιείτε σκεύη πολλών χρήσεων για το φαγητό που περίσσεψε στο εστιατόριο. Για εσάς θα είναι το φαγητό της επόμενης ημέρας και η επιχείρηση θα έχει μειώσει τον όγκο  των απορριμμάτων της. 

Τέλος είναι χρήσιμο να αναφέρω ότι η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων βοηθάει στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διασώζει θρεπτική τροφή για αναδιανομή σε άτομα που έχουν ανάγκη και συμβάλει στην επαρκή κάλυψη της αυξανόμενης παγκοσμίως ζήτησης για τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης: Έξυπνες ιδέες για σνακ στο σχολείο

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X