Τέλεια πρόταση για τα πρωινά των γιορτών, μπορείτε να τα συνδυάσετε με βούτυρο και την αγαπημένη σας μαρμελάδα.
Υλικά 6 ψωμάκια
- 300 γρ. γάλα της επιλογής σας, χλιαρό
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή λάδι καρύδας
- 100γρ. κολοκύθα βρασμένη ή ψημένη
- 100γρ. προζύμι ή 7 γραμ. μαγιά ξηρή
- 1 βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. ζάχαρη της επιλογής σας (κρυσταλλική, μαύρη, καρύδας)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπαχαρικά κολοκύθας (pumpkin spice)
- 2-4 κουτ. σούπας σταφίδες
Διαβάστε στο τέλος του άρθρου πως θα φτιάξετε το δικό σας pumpkin spice.
Προεραιτικά
Αντικαθιστούμε 100 γραμ. από το αλεύρι με σκόνη ξηρών καρπών ή ρεβυθάλευρο, βρώμη κτλ
Εκτέλεση
Σε αυτή τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εάν έχουμε έτοιμο προζύμι, διαφορετικά στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, λίγο από το γάλα και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια σε ένα σκεύος ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, την κολοκύθα και χτυπάμε το μείγμα με ένα ραβδομπλέντερ ώσπου να διαλυθεί η κολοκύθα. Προσθέτουμε τα υγρά στο μείγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε με το αλεύρι, τη βανίλια, την κανέλα και τις σταφίδες. Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
Σε μια επιφάνεια που την έχουμε λαδώσει χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε ένα σε κορδόνι και κάνουμε ένα κόμπο στη μέση, βάζοντας τις άκρες στο κάτω μέρος ή σχηματίζουμε στρογγυλά ψωμάκια.
Καλύπτουμε με πετσέτα, για να φουσκώσουν περίπου 30-60 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Aφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Διαβάστε επίσης: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με γέμιση
Tips:
- Για να φτιάξετε το μείγμα μπαχαρικών κολοκύθας (pumpkin spice) σε ένα βαζάκι ανακατέψτε ίση ποσότητα από κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, τζίντζερ,κάρδαμο και μπαχάρι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε γλυκές συνταγές με κολοκύθα ή γλυκοπατάτα, να αρωματίσετε τον καφέ σας ή να το προσθέσετε στο σιρόπι για τα μελομακάρονα.
- Εάν προτιμάτε μια αλμυρή εκδοχή αντικαταστήστε τις σταφίδες με κομμάτια τυρί.