Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με γέμιση


Η πρώτη εορταστική συνταγή έφτασε! Τραγανά μπισκότα βανίλιας με γέμιση έκπληξη. Μια παραλλαγή του γνωστού μπισκότου σε σχήμα μισοφέγγαρο (Vanillekipferl), που είναι διάσημο στη Βόρειο Ευρώπη για τις ημέρες των εορτών.

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μέτριο αυγό
  • 150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ.σούπας νερό

Διαβάστε επίσης: Χειμωνιάτικα όνειρα με Glühwein

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. φουντούκια αλεσμένα
  • 75 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
  • ασπράδι από 1 αυγό
  • 1 κουτ.σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 κρόκο αραιωμένο σε 1 κουτ. σούπας νερό

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Σπάμε το βούτυρο με τα χέρια μας μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σα βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το αυγό, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα μας και να έχουμε μία ελαστική ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση ψιλοκόβουμε στο μούλτι τα φουντούκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ, στη συνέχεια χτυπάμε στο μούλτι το ασπράδι με τα βερίκοκα μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.

Σε μια καθαρή επιφάνεια πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ και ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο περίπου 3 εκ. πάχος.

Κόβουμε με ενα με ένα κουπ πατ ή το πιατάκι του καφέ δίσκους και τους γεμίζουμε με ½ κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Κλείνουμε προσεκτικά, δίνουμε το σχήμα μισοφέγγαρου, τα τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Διαβάστε επίσης: Μελομακάρονα

Μπισκοτάκια κουραμπιέδες βανίλια σοκολάτα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X