Αρωματικό ψωμί Dinkel με ξηρούς καρπούς


Φτιάξτε αυτό το αφράτο και εύκολο αρωματικό ψωμί. Η φθινοπωρινή του γεύση θα σας συντροφεύει στο πρωινό και κάθε ώρα της ημέρας.

Υλικά για ένα καρβέλι 

  • 21 γραμ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 350γρ. χλιαρό νερό
  • 500γρ. αλεύρι Dinkel ολικής
  • 1 κουτ.γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ.σούπας ξύδι
  • 250γρ. αποξηραμένα φρούτα (σύκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα)
  • 200γρ. ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια)
  • 1 κουτ.γλυκού αρωματικό μείγμα για ψωμί (διαβάστε το τέλος πως μπορείτε να το φτιάξετε)
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλα

Διαβάστε επίσης πως να φτιάξετε εύκολα ψωμάκια μπριός (Brioche)

Εκτέλεση 

Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε ένα μέρος από το αλεύρι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ωστόσο κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. 

Στο κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι της συνταγής, το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι, το ξύδι, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε πολύ καλά

Αφήνουμε τη ζύμη για 40 λεπτά – 1 ώρα, ώσπου να φουσκώσει.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε απαλά το ζυμάρι με κίνηση από έξω προς τα μέσα. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλεύρι ένα στρογγυλό μπολ, βάζουμε μέσα το ζυμάρι για να φουσκώσει περίπου 40 λεπτά και να πάρει στρογγυλό σχήμα. 

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καλάθι για φούσκωμα ζύμης. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα και τοποθετούμε μέσα μια γάστρα ή μια κατσαρόλα, να κάψει.

Τοποθετούμε το καρβέλι στο ζεστό σκεύος  και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι το ψωμί κατά μήκος, σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.

Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα. Σερβίρουμε με αλμυρά ή γλυκά αλείμματα ή σα σάντουιτς με τυριά, αλλαντικά και σαλάτα. 

Με τι απολαμβάνεις το ζεστό ψωμί; Δείτε εδώ τη συνταγή για πικάντικη μαρμελάδα δαμάσκηνο

Tip:

  • Για να φτιάξουμε το μείγμα μπαχαρικών για ψωμί, ανακατεύουμε ίσες ποσότητες από τριμμένο κύμινο, κόλιανδρο και μάραθο. 
  • Μπορείτε να το αποθηκεύσετε στην ψωμιέρα για 3-4 ημέρες ή στο ψυγείο τυλιγμένο σε πάνινο ύφασμα.

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να μάθετε για το αλεύρι κάνναβης, κόκκινης φακής και ξηρών καρπών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X