Μελιτζάνες παπουτσάκια με σάλτσα ντομάτας 


Η αγαπημένη μας συνταγή αλλιώς, με όσπρια, ρύζι και φρέσκιες καλοκαιρινές ντομάτες. Δοκιμάστε να τις σερβίρετε με στραγγιστό γιαούρτι. Είναι απλά τέλειες!

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι-θυμάρι
  • 2  κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό σάλτσα από φρέσκες ντομάτες ή πασάτα
  • 2 φλ. τσαγιού ντοματίνια ολόκληρα
  • 1 φλ.τσαγιού βρασμένο ρύζι ή κινόα
  • 1 φλ.τσαγιού βρασμένα όσπρια (ρεβύθια, φασόλια μαυρομάτικα, φασόλια σόγιας (edamame))
  • 1 φλ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Διαβάστε επίσης: Σαλάτα μελιτζάνα στο grill

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σταυρωτά χωρίς να χαλάσουμε τη φλούδα. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και από τις δύο πλευρές. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά, συνεχίζουμε με τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά και εκτός φωτιάς ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι, τα ντοματίνια και τα όσπρια της επιλογής μας.

Όταν είναι έτοιμες οι μελιτζάνες τις αναποδογυρίζουμε, ώστε να έχουμε την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας, για να δημιουργήσουμε μια βαρκούλα. Προσθέτουμε στη σάλτσα μερικές κουταλιές από τη σάρκα της μελιτζάνας και μοιράζουμε το μείγμα μέσα στις μελιτζάνες. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20- 30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φρέσκο ελαιόλαδο. Προαιρετικά σερβίρουμε με γιαούρτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X