Αγκινάρα
Από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά κάνει την εμφάνιση της το Φεβρουάριο στους πάγκους. Αυτό το λαχανικό έχει μειονέκτημα την επεξεργασίας που χρειάζεται για να καταναλωθεί, αφού το καθάρισμα από τα φύλλα κ το χνούδι είναι κάποιες φορές αποτρεπτική διαδικασία. Το αποτέλεσμα όμως εξασφαλίζει γευστικά πιάτα γεμάτα βιταμίνες.
-Η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές. Εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο.
-Σύμφωνα με μελέτες κατέχουν μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη κ.ά.
-Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.
-Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ.
-Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Tip:
Η μοναχική αγκινάρα αλά πολιτα
Αγαπημένη συνταγή με αγκινάρα. Για πολλά χρόνια ήταν ο βασικός τρόπος κατανάλωσης της. Ας δούμε όμως και άλλες προτάσεις.
- Μια σαλάτα με ωμή αγκινάρα θα απογειώσει το μενού σας. Τα αρώματα που αναδεικνύονται είναι τόσο φρέσκα που λίγες σταγόνες λεμόνι και αγουρέλαιο θα σας δώσει μια εύκολη λύση για την αγκινάρα στην διατροφή σας.
- Οι βλαστοί συνοδεύουν πολύ γευστικά μια ομελέτα, αφού τους καθαρίσετε από τις ίνες και τους κόψετε σε λεπτές λωρίδες βάλτε τους στο τηγάνι μαζί με το αυγό, σε 10 λεπτά θα στολίζει το τραπέζι σας για ένα ελαφρύ βραδινό.
- Η τιμή της αγκινάρας στην αγορά ξεκινάει με 1 ευρώ το κομμάτι το Φεβρουάριο και καταλήγει σε 0,30 ευρώ τον Μάιο.