Ταξιδεύοντας στο Σάλτσμπουργκ

Η πόλη του Σάλτσμπουργκ βρίσκεται στην κεντρική Αυστρία κοντά στη Γερμανία, στους πρόποδες των Άλπεων.  Με τα αξιοθέατα του προσπαθεί να ανταγωνιστεί την πρωτεύουσα της χώρας, τη Βιέννη. Η καλύτερη εποχή για να βρεθεί κάποιος  εκεί ίσως είναι η άνοιξη. Τα μεγάλα δέντρα που στέκουν στους δρόμους ανθίζουν και ο καιρός έχει αρχίσει να είναι πιο ζεστός. Για τους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού η ομορφιά της χιονισμένης πόλης είναι δελεαστική. Τους χειμερινούς μήνες έχει αρκετό κρύο με τη θερμοκρασία να πέφτει συχνά κάτω από το 0 και αρκετό χιόνι να πέφτει ακόμα και μέσα στη πόλη. Επίσης το Σάλτσμπουργκ αποτελεί ορμητήριο για χειμερινά σπορ στις Άλπεις.

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι το κάστρο του Hohensalzburg, χτισμένο σε ένα λόφο γύρω στα 120 μέτρα πάνω από την πόλη. Η θέα από το κάστρο στην πόλη είναι φανταστική και μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στο κάστρο να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας στο εστιατόριο στην άκρη του λόφου. Στο Hohensalzburg μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή με το σύγχρονο τελεφερίκ. Μέσα στο κάστρο υπάρχει ένα μικρό μουσείο που περιλαμβάνει όπλα, στολές πολέμου και όπλα για βασανιστήρια που χρησιμοποιούσαν στο Μεσαίωνα. Στο ισόγειο χώρο του κάστρου μπορεί ο επισκέπτης επίσης να δει ένα μικρό μουσείο μαριονέτας.

Σκηνή από το μουσείο της μαριονέτας

Μέσα στην πόλη και σε μικρή απόσταση από το κέντρο δεσπόζει το παλάτι του Μιραμπέλ, που  είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τόπους επίσκεψης στο Σάλτσμπουργκ. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την ποιότητα και τη φινέτσα των διαμορφωμένων κήπων που αντλούν τη θεματολογία τους από την ελληνική μυθολογία και από διάφορους θρύλους της χώρας.

Ο υπέροχος κήπος στο παλάτι του Μιραμπέλ με θέα το κάστρο του Hohensalzburg

Το Σάλτσμπουργκ οφείλει την ομορφιά του, αλλά και τη ρομαντική αίσθηση, σε όποιον περπατάει στους δρόμους στο Μότσαρτ, αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει στην παλιά πόλη, από την εποχή που ο ίδιος περπατούσε στα γραφικά της δρομάκια, στις πλατείες και στις στοές της. Το πατρικό του σπίτι στο δρόμο Greidegasse έχει μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο σε εκείνον και την οικογένεια του.

Η παλιά πόλη είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Ζάλτσαχ (Salzach), όπου υπάρχουν  τέσσερις εκκλησίες, ενώ τα περιποιημένα κτίρια κινούνται σε ρυθμούς μπαρόκ και Αναγέννησης.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη το παλάτι του Hellbrunn ξυπνάει τις μνήμες από το μιούζικαλ Μελωδία της Ευτυχίας. Ο πρίγκιπας και αρχιεπίσκοπος Markus Sittikus δημιούργησε το ανάκτορο του Hellbrunn και στον επισκέπτη θα μείνει σίγουρα αξέχαστο από τα παιχνιδιάρικα σιντριβάνια που διακοσμούν τους κήπους του ανακτόρου. Ο  Markus Sittikus έμπλεξε τον Ποσειδώνα, την Ευρυδίκη, την Άρτεμη, έφτιαξε σπηλιές και λίμνες, τεχνικά θέατρα και υπέροχα μονοπάτια. Όταν καλούσε τους φιλοξενούμενούς του να τα γνωρίσουν, να τα απολαύσουν περπατώντας η πλάκα παραμόνευε, αφού καταρράκτες έπεφταν πάνω τους. Πολλές τέτοιες παγίδες με νερό περιμένουν και σήμερα τους επισκέπτες του πάρκου. Οι οδηγοί κάνουν μεγάλα παιχνίδια στη διάρκεια της ξενάγησης στους κήπους.

Στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Μότσαρτ (Motzart square) δεσπόζει το νέο μουσείο του Σάλτσμπουργκ στο οποίο κυριαρχεί το μοντέρνο στυλ. Στις προθήκες του υπάρχουν  αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά ευρήματα και όλη η ιστορία της πόλης μέσα από έργα τέχνης και αντικείμενα της καθημερινότητας.