Κωνσταντινούπολη: Μια βόλτα στα λουκούμια Haci Bekir


Φωτογραφίες Δημήτρης Ιωάννου

Καμιά επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη δε θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς ένα κουτί λουκούμια απο το Haci Bekir.
Το λουκούμι είναι το αγαπημένο, μυρωδάτο γλύκισμα, το οποίο συνοδεύουμε τον καφέ μας και αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών και στην Τουρκία. Αν ψάξεις να βρεις το καλύτερο λουκούμι της πόλης ίσως η αναζήτηση δεν είναι και τόσο εύκολη, αλλά εμείς επισκεφτήκαμε το παλαιότερο κατάστημα που φτιάχνει λουκούμια στην Τουρκία και δεν είναι άλλο από το Haci Bekir.


Η εγγονή του ξακουστού ζαχαροπλάστη μας υποδέχτηκε στο πρώτο κατάστημα της οικογένειας και εργαστήριο του παππού, όπου εκεί πειραματιζόταν για την τέλεια παρασκευή του λουκουμιού. Σε έναν πολύ κεντρικό δρόμο της περιοχής Εμινονου χαθήκαμε στις ατελείωτες προτάσεις και γεύσεις λουκουμιών. Ο ζαχαροπλάστης Χατζή Μπεκίρ λέγεται ότι επινόησε το μικροσκοπικό αυτό γλυκάκι περίπου το 1770 και στη συνέχεια ξεκίνησε να βραβεύεται για την ποιότητά του από το σουλτάνο και την οθωμανική παράδοση, αφού τον κατατάσει στις πρώτες θέσεις για το καλύτερο λουκούμι της Ανατολής. Η πρώτη γεύση που βγήκε από το μικρό μαγαζί στην οδό Hamidiye Cad ήταν το τριαντάφυλλο, το οποίο και στις μέρες μας αποτελεί τη νούμερο ένα γεύση σε πωλήσεις. Οι προτάσεις πλέον είναι πολλές από κλασικές μέχρι μοντέρνες. Θα σας προτείνω να δοκιμάσετε γεύσεις όπως εσπεριδοειδή, φυστίκι, ρόδι, μαστίχα και τζίντζερ.

Αυτό που επίσης θα σας συναρπάσει εάν ψάχνετε ιδιαίτερες γεύσεις είναι το Σουτζούκ Λουκούμ. Ένα μπαστούνι από λουκούμι γεμιστό με ξηρούς καρπούς και το εξωτερικό του είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή τριμμένη καρύδα. Όσο για το τι κάνει ιδιαίτερα τα λουκούμια του Haci Bekir, είναι η βελούδινη και αφράτη υφή τους, αφού μένουν στο στόμα τα αρώματα και όχι η έντονη γεύση ζάχαρης. Το χρώμα τους δεν το οφείλουν σε χρωστικές ουσίες, αλλά σε φυσικό χυμό φρούτων. Από την πρώτη δαγκωματιά θα καταλάβεται την ποιότητά τους, αφου δεν κολλάνε στα δόντια, ενώ οι ξηροί καρποί που περιέχουν είναι γευστικότατοι και έντονα καβουρδισμένοι. Η εγγονή του μοιράστηκε μαζί μας, ότι το μυστικό του παππού είναι η χρήση του κορν φλάουρ, αυτό δίνει στο λουκούμι τους την τέλεια υφή.


Εάν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη πάρτε μαζί σας ένα κουτί από τα Haci Bekir Turkish delight και κάθε μπουκιά θα σας θυμίζει τη βόλτα σας στο Βόσπορο.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα καταστήματα Haci Bekir στο κέντρο της πόλης.



Booking.com

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντινούπολη: Street food για… χορτοφάγους

2 Comments

  • Στέλιος Α-------ς , 26 Σεπτεμβρίου, 2021 @ 9:07 μμ

    (Το τέλειο λουκούμι δεν υπάρχει καλύτερο)!!!

  • Mr. T. Liveriaidis , 14 Ιανουαρίου, 2022 @ 7:55 πμ

    Ενδιαφέρομαι για λουκούμια ( κατά προτίμηση με γεύση περγαμόντο, χωρίς ξηρούς καρπούς ) είτε σκέτα, είτε με γέμιση καϊμάκι. Με αεροπορική αποστολή στην Αθήνα.
    Παρακαλώ ενημερώστε με στη διεύθυνση που σας δίνω παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες. Συσκευασία, τιμές, χρόνο αποστολής κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X