Με το που πατάς το πόδι σου στην Κωνσταντινούπολη νιώθεις από το πρώτο κιόλας λεπτό όλες σου τις αισθήσεις να βομβαρδίζονται με χιλιάδες αρώματα, χρώματα και ήχους, που φέρνουν στο μυαλό μνήμες μιας άλλης εποχής. Είναι αλήθεια πως για έναν Έλληνα που ταξιδεύει στην Πόλη κάθε γωνιά της κρύβει μια γλυκιά μελαγχολία, η οποία μπλέκεται μαγικά με το σήμερα.
Η Κωνσταντινούπολη φημίζεται για το εξαιρετικό street food της, γνωστό και ως φαγητό του δρόμου ή πρόχειρο φαγητό, το οποίο όμως δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο ντονέρ, το κεμπάπ ή το γευστικότατο κοκορέτσι. Αντιθέτως μάλιστα, διαθέτει απολαυστικά γεύματα για όλα τα γούστα, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν το κρέας πρώτη τους επιλογή. Το Μπαλίκ εκμέκ (Balik ekmek) είναι ένα από αυτά.
Μπαλίκ στα τουρκικά είναι το ψάρι, ενώ εκμέκ το ψωμί. Στην περιοχή του Εμινονού, από τις πιο τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης κοντά στο Παζάρι, το Μπλέ Τζαμί και την Αγία Σοφία, δεκάδες βάρκες αραγμένες στο λιμάνι δίπλα ακριβώς από τη γέφυρα του Γαλατά, έχουν μετατραπεί σε ιδιότυπες καντίνες οι οποίες ψήνουν διαρκώς φρέσκα ψάρια αλιευμένα από τη θάλασσά του Βοσπόρου. Το μπαλίκ εκμέκ δεν είναι κάποιο περίπλοκο φαγητό, είναι όμως πολύ γευστικό. Αποτελείται από ένα φιλέτο ψητού ψαριού (συνήθως παλαμίδα, αλλά αυτό αλλάζει ανάλογα με την εποχή), μαρούλι και κρεμμύδι μέσα σε ψωμί. Είναι πολύ φθηνό, πολύ χορταστικό και το ιδανικό σνακ για να συνεχίσετε τη βόλτα σας στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.
Ένα άλλο πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα δημοφιλές σνακ στην Τουρκία είναι το Κουμπίρ (Kumpir). Το κουμπίρ μπορείς να το βρεις σε αρκετές γειτονιές της Πόλης, όμως ένα από τα πιο διάσημα μέρη για να το απολαύσεις βρίσκεται στο προάστειο του Ορτάκιοϊ, πίσω από το επιβλητικό τζαμί. Τα δεκάδες κιόσκια που βρίσκονται στη σειρά το ένα μετά το άλλο δε σου αφήνουν πολλά περιθώρια, παρά να μπεις σε ένα από αυτά και να δοκιμάσεις το εντυπωσιακά απλό κουμπίρ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ψητή πατάτα χωρισμένη στα δυο, την οποία όμως μπορείς να συνοδεύσεις με ό,τι χωράει ο νους σου. Μερικές από τις επιλογές είναι: Πίκλες, τυρί, λουκάνικο, καλαμπόκι, ελιές, πιπεριές κάθε χρώματος, μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ και καμιά δεκαριά ακόμα λιχουδιές. Η γεύση είναι μοναδική και η θέα στο Βόσπορο που απλώνεται μπροστά σου απλά μαγευτική.
Αν κάτι ξέρουν πολύ καλά οι Κωνσταντινουπολήτες, αυτό είναι το πως να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο τα αγαθά που τους παρέχει τόσο απλόχερα η θάλασσα. Έτσι, εκτός από τα ψάρια, ένα άλλο αγαπημένο σνακ των ντόπιων είναι το Μίντια ντολμά (Midye dolma), δηλαδή μύδια γεμιστά. Πλανόδιοι πωλητές με πάγκους γεμάτους μύδια θα βρείτε σε διάφορα σημεία της πόλης και κυρίως στην περιοχή του Μπέιογλου. Τα μύδια είναι γεμισμένα με ρύζι, ψημένα στον ατμό και προσφέρονται πάντα με μια γενναία δόση φρεσκοστυμμένου λεμονιού.
Τέλος, αν τύχει και βρεθείτε στην Τουρκία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μην παραλείψετε να γευτείτε τον ξακουστό Ντοντουρμά (Dondurma). Ο ντοντουρμάς δεν είναι τίποτε άλλο παρά η τουρκική εκδοχή του γνωστού σε όλους μας παγωτού, συνήθως φτιαγμένο με σαλέπι και μαστίχα. Όταν παραγγείλετε ένα χωνάκι ντοντουρμά μην παραξενευτείτε αν ο άνθρωπος που το πουλάει κάνει πρώτα μερικά ζογκλερικά κόλπα με το πολυπόθητο χωνάκι σας, μιας και αρέσκονται να «ταλαιπωρούν» τους πελάτες τους επιδιδόμενοι πρώτα σε μερικά άκρως εντυπωσιακά παιχνίδια μαεστρίας.
Tip: Μια καλή ιδέα για μετά το φαγητό είναι το κλασικό αφέψημα της Τουρκίας που δεν είναι άλλο από το τσάι. Υπάρχει παντού και βγαίνει σε διάφορες γεύσεις. Δοκιμάστε το με πορτοκάλι…αξίζει!