Φαράγγι της Σαμαριάς: Το μονοπάτι από το βουνό στη θάλασσα


Φτάνοντας στα Χανιά το μυαλό του επισκέπτη γεμίζει ανυπομονησία για εξερεύνηση γνωστών και άγνωστων τοπίων και καταγάλανων νερών στις μοναδικές παραλίες του νομού. Η γνωριμία με το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μια εμπειρία, η οποία γίνεται βίωμα.

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία σε μονοπάτια των βουνών σίγουρα το επιλέγουν συχνά, ενώ όσοι αγαπούν τη χαλάρωση στην παραλία, το πέρασμα από το φαράγγι θα τους χαρίσει την εμπειρία να κολυμπήσουν στα δροσερά νερά της Αγίας Ρουμέλης με θέα τα νερά του Λιβυκού πελάγους.

Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων και το μήκος του είναι 16 χιλιόμετρα. Η διάβαση ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη.

Τα πρώτα στάδια της διαδρομής είναι μέσα σε δάσος από πεύκα, ενώ οι χαράδρες και οι ρεματιές κερδίζουν το θαυμασμό του επισκέπτη από τα πρώτα λεπτά. Σε περίπου 2 ώρες πεζοπορίας θα συναντήσετε  το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε γιγάντια κυπαρίσσια. Εκεί υπάρχει σταθμός ξεκούρασης για να απολαύσετε το σνακ σας.

Στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς θα έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από την UNESCO. Χαρακτηριστικά στο φαράγγι υπάρχουν 450 είδη φυτών, ενώ στους βράχους περιπλανιούνται και τα αγριοκάτσικα της Κρήτης ή “Κρι – Κρι”. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας πλησιάσουν, ίσως όμως μπορέσετε να τα βγάλετε φωτογραφία.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής είναι στα 11 χιλιόμετρα, φτάνοντας στις Πόρτες, εκεί όπου οι δύο πλευρές του φαραγγιού πλησιάζουν τόσο πολύ που νομίζεις πως θα ενωθούν και σχηματίζουν μια στενή πόρτα πλάτους 3 μέτρων και ύψους 300 μέτρων. Είναι από τα πιο διαφημισμένα σημεία του φαραγγιού.

Tips του πεζοπόρου

  • Για να διασχίσει κανείς το φαράγγι χρειάζονται κατάλληλα υποδήματα για πεζοπορία, αρκετές φορές θα χρειαστεί να περάσετε μέσα από ρυάκια. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας επιπλέον κάλτσες για την περίπτωση που σας χρειαστούν. Επίσης καλό θα ήταν να μην παραλείψετε αντηλιακό και καπέλο.
  • Το φαράγγι είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του, ενώ υπάρχουν σημεία για πόσιμο νερό και τουαλέτες.
  • Ο χρόνος που θα χρειαστείτε είναι τουλάχιστον 6- 8 ώρες, για αυτό καλό θα ήταν να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί, ώστε να απολαύσετε το μπάνιο σας στο τέλος της διαδρομής. Το φαράγγι κλείνει μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ απαγορεύεται η διαμονή και η κατασκήνωση. Λόγω των καιρικών συνθηκών είναι επισκέψιμο από το Μάιο ως το τέλος Οκτωβρίου.
  • Στο φαράγγι δεν θα βρείτε κάτι για φαγητό, για αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα σνακ.
  • Κρατήστε δυνάμεις για το τέλος, αφού το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χμ. μετά την έξοδο σας από τον Εθνικό Δρυμό. Το τοπίο γίνεται ξερό, χωρίς καθόλου σκιά. Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτό το κομμάτι θα σας βγάλει σε μια υπέροχη παραλία.
  • Ο πιο οργανωμένος τρόπος για να διασχίσετε το φαράγγι της Σαμαριάς είναι με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χανίων, με το οποίο θα φτάσετε στον Ομαλό σε περίπου μία ώρα. Κατά την έξοδο σας στην Αγία Ρουμέλη ο μόνος τρόπος για να επιστρέψετε πίσω είναι με το καράβι που κάνει το δρομολόγια προς τη χώρα Σφακίων ή την Παλαιόχωρα. Από εκεί και πάλι με το ΚΤΕΛ θα επιστρέψετε στην πόλη των Χανιών. Συνολικά το κόστος της μονοήμερης εκδρομής στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι περίπου 28 Ευρώ.
  • Εάν έχετε χρόνο είναι μοναδική εμπειρία να διανυκτερεύσετε στην Αγία Ρουμέλη, απολαμβάνοντας ένα ήρεμο βράδυ με καλό φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X