Φωτογραφίες από το φεστιβάλ κολοκύθας στην περιοχή Elstal στο Βερολίνο.
Όταν οι κολοκύθες ξεπροβάλλουν στους πάγκους με τα λαχανικά μας θυμίζουν ότι μια νέα εποχή ξεκινά. Μέσα από το βαθύ πορτοκαλί τους χρώμα μας ετοιμαζόμαστε για τη μετάβαση από τις δροσερές συνταγές του καλοκαιριού στις ζεστές σούπες βελουτέ και τα κέικ με αρώματα μπαχαρικών.
Ας κάνουμε ένα αφιέρωμα στα πολλά είδη κολοκύθας που μπορούμε να βρούμε στην αγορά.
Κυρίως καταναλώνεται η κίτρινη κολοκύθα ή νεροκολοκύθα, η οποία έχει συνήθως σφαιρικό σχήμα και έχει αρκετά γλυκιά γεύση. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και σε γλυκές παρασκευές όπως κέικ, πίτες κα.
Όμως ανάλογα με τις διασταυρώσεις βρίσκουμε κολοκύθες σε ποικιλία χρωμάτων (πράσινες, άσπρες, κίτρινες), αλλά και διάφορα σχήματα μικρές, μεγάλες και γιγάντιες.
Η ποικιλία Butternut είναι η κολοκύθα σε σχήμα μεγάλου αχλαδιού και ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Έχει πολύ σάρκα και λιγότερους σπόρους. Η γεύση της είναι πιο έντονη και η φλούδα της καθαρίζεται ευκολότερα. Έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό και έτσι είναι ωραία επιλογή για πουρέ και κεικ.
Η κολοκύθα Hokkaido είναι γνωστή από το βαθύ πορτοκαλί της χρώμα και το μικρό στρογγυλό της σχήμα. Έχει πολλά σπόρια, λίγη σάρκα και η φλούδα της είναι αρκετά σκληρή. Η σούπα θα έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα, αλλά είναι κατάλληλη για όλες τις συνταγές. Εάν την ανοίξετε οριζόντια και αφαιρέσετε τα σπόρια μπορεί να γίνει γεμιστή με ρύζι και λαχανικά και να την ψήσετε για περίπου 2 ώρες μέχρι να μελώσει
Απο τις πιο αρωματικές ποικιλίες κολοκύθας είναι η μοσχάτη. Είναι μεγάλη σε μέγεθος και το χρώμα της είναι πράσινο και κίτρινο. Έχει έντονη γεύση χωρίς πολύ υγρασία, ενώ ταιριάζει σε όλες τις συνταγές. Δοκιμάστε τη ψητή με άλλα λαχανικά, όπως πατάτα, καρότο, σελινόριζα.
Για να μάθετε όλες τις θρεπτικές ιδιότητες της κολοκύθας πατήστε εδώ.