Όποιος έχει ταξιδέψει ή ζήσει στο εξωτερικό έχει δοκιμάσει μια διαφορετική ελληνική κουζίνα. Οι παραδοσιακές συνταγές έχουν ταυτιστεί με τις γεύσεις των ανθρώπων που απευθύνονται.
Μετά από τη θερμή υποδοχή των μεζεδοπαντοπωλείον «Έργον» στην Ελλάδα, οι γεύσεις τους έφτασαν στο Λονδίνο, σε ένα μοντέρνο χώρο δίπλα στην Oxford Street.
Το επισκέφτηκα πρόσφατα και οι εντυπώσεις είναι παραπάνω από καλές. Ήταν από τις φορές που δοκίμασα ελληνική κουζίνα και αναζήτησα τη θέα της ελληνικής γης, αφού οι γεύσεις, η διακόσμηση και το προσωπικό σε ταξίδευαν. Το μενού είναι συνοπτικό με τις απαραίτητες συνταγές, για να ξεχωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα του «Έργον». Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος δίνει στα πιάτα τη φιλοσοφία του ”μεζέ”, κάτι που είναι δελεαστικό για τους Λονδρέζους καλοφαγάδες.
Τα καλύτερα του μενού
Τα ορεκτικά εντυπωσιάζουν με αλείμματα, όπως η ταραμοσαλάτα και η μελιτζανοσαλάτα με τη συνοδεία χωριάτικου ψωμιού, ενώ μη χάσετε το πάντρεμα της φάβας με το σύγκλινο Μάνης. Κάπου εδώ, θα ήθελα να αναφερθώ στις φρέσκες τηγανιτές πατάτες με χοντρό αλάτι. Στην εποχή της προτηγανισμένης και ξαναζεσταμένης πατάτας, στο «Έργον» θα τη βρείτε φρέσκια, τηγανιτή σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ μπορείτε να τη συνοδεύσετε με γραβιέρα.
Το προϊόν που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η στάκα. Δεν θα περίμενα να συναντήσω αυτό το κρητικό προϊόν τόσο καλά αξιοποιημένο. Δοκιμάστε τη με τηγανιτά αυγά ή με χοιρινή πανσέτα και πετιμέζι. Για τους λάτρείς του αρνιού σας περιμένει υπομονετικά ένα διαφορετικό γιουβέτσι. Το αρνίσιο κότσι ψήνεται για 12 ώρες και χωρίς αμφιβολία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του μαγαζιού.

Για να γλυκαθείτε, οι προτάσεις είναι πολύ δημιουργικές. Στο τραπέζι μου έφτασε το Greek coffee cheesecake και δεν μπορώ να θυμηθώ σε πόσα δευτερόλεπτα τελείωσε, ενώ κάποια στιγμή πέρασε μπροστά μου και ο ”Baklavas” με μαύρη σοκολάτα. Επειδή δεν το δοκίμασα, όποιος είχε την τύχη ας μας γράψει σχόλια.
Παρέα στο γεύμα ή στο δείπνο θα σας κρατήσουν τα ελληνικά κρασιά. Το κατάστημα διαθέτει μια καλά ενημερωμένη λίστα, ενώ είμαι σίγουρη ότι θα προστεθούν και νέες ετικέτες από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών.
Από τα ράφια του παντοπωλείου
Μερικά από τα αγαπημένα μου προϊόντα «Έργον», που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα ράφια είναι η Άγρια Ελληνική Τρούφα από την Πίνδο, ο τόνος Αλοννήσου και η μουστάρδα Θεσσαλονίκης, η οποία διατίθεται σε τρείς γεύσεις.
Βρείτε πληροφορίες για το «Έργον» και το κοντινότερο για εσάς κατάστημα εδώ και στο Facebook
Διαβάστε επίσης:
Μουσταλευριά ή πετιμέζι
1 Comment