Από τα πιο γνωστά έθιμα τις ημέρες του Πάσχα είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Με πολλές παραλλαγές σε χρώματα και σχέδια, το αυγό μπαίνει στη μέση του τραπεζιού του Πάσχα σε όλα τα σπίτια συμβολίζοντας την αναγέννηση.
Τα τελευταία χρόνια οι συνταγές των γιαγιάδων για το βάψιμο των αυγών έχουν επανέλθει δυναμικά. Ο τρόπος είναι αρκετά εύκολος και το σημαντικότερο, φυσικός και οικολογικός. Διαλέξτε αυγά, παντζάρια και πάμε να τα βάψουμε κατακόκκινα.
- Τα αυγά μας πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
- Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Το νερό πρέπει να τα σκεπάζει, ενώ μέσα ρίχνουμε και 4 κουταλιές ξύδι.
- Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για μισή ώρα. Όταν κρυώσουν τα βγάζουμε από το νερό.
- Όσα έχουν σπάσει τα φυλάμε στο ψυγείο για μια εύκολη σαλάτα το βράδυ της Ανάστασης.
- Για 10 αυγά θα χρειαστούμε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι, 1 κουταλιά αλάτι. Στρώνουμε προσεκτικά τα αβγά πάνω από τα παντζάρια και γεμίζουμε τη κατσαρόλα με νερό ούτως ώστε να καλυφθούν. Τα βάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει την κλείνουμε και αφήνουμε τα αυγά μέσα στο κόκκινο υγρό για 2 έως 8 ώρες ανάλογα με το πόσο βαθύ χρώμα θέλουμε να έχουν.
- Για βαθύ κόκκινο τα αφήνουμε περίπου 6 ώρες. Με ένα κουτάλι μπορούμε να ελέγχουμε το χρώμα.
- Στο τέλος αποσύρουμε τα αβγά σε χαρτί κουζίνας και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
- Στην περίπτωση που βρείτε άσπρα αυγά προτιμήστέ τα, γιατί θα βαφτούν πολύ καλύτερα και το κόκκινο χρώμα θα είναι εντονότερο.
- Όπως σε όλες τις βαφές χρησιμοποιούμε πάντα γάντια, γιατί το παντζάρι εκτός από τα αυγά θα βάψει και τα χέρια μας.
- Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σχέδια με λουλουδάκια ή φυλλαράκια πάνω στα αυγά. Βάζουμε πάνω σε κάθε αυγό ένα λουλουδάκι και το τυλίγουμε με καλτσόν, το βάζουμε στη βαφή και όταν βγάλουμε το καλτσόν και το λουλουδάκι θα έχει μείνει το σχέδιο.
Να θυμάστε ότι το βάψιμο των αυγών δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό έθιμο αλλά και μια απολαυστική διαδικασία. Καλή Ανάσταση!