Υλικά για 4 μέτρια τσουρέκια
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- ½ φλ.τσαγιού χλιαρό νερό
- 90 γραμ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλ.τσαγιού γάλα ζεστό
- χυμό από μισό πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 3 δάκρυα μαστίχας Χίου
- ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
- λίγο ασπράδι αυγού για το άλειμμα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε προζύμι με τη μισή μαγιά, το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι. Το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και 1 πρέζα αλάτι. Τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ένα γουδί.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, την αρωματισμένη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τη βανίλια, τα αυγά και το γάλα. Ρίχνουμε το προζύμι και την υπόλοιπη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος ή με το χέρι για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και να μην κολλάει στα χέρια. Τέλος ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό ελαιόλαδο και διπλώνουμε τη ζύμη απαλά, μόνο με το χέρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε σε 2 μέρη για 2 μεγάλα τσουρέκια ή 4 μέρη για 4 μέτρια τσουρέκια. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες και τα βάζουμε σε λαμαρίνες. Στο ταψί αφήνουμε αρκετό χώρο μεταξύ τους γιατί γίνονται διπλάσια.
Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με ασπράδι αυγού και ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα αρχικά στους 180 βαθμούς (μέχρι να ροδίσει) και μετά στους 150 βαθμούς. Θα χρειαστούν 20-15 λεπτά.
Tips:
Όλα τα υλικά είναι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τα τσουρέκια με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή μπισκότα Oreo.
Διαβάστε επίσης: Πασχαλινά κουλουράκια