Κάθε χρόνο οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου είναι γεμάτες με προετοιμασίες και οργάνωση για τα Χριστούγεννα. Ένα μεγάλο κομμάτι απόλαυσης είναι στην κουζίνα. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες είναι μερικά από τα παραδοσιακά γλυκά που στολίζουν και γεμίζουν χειμωνιάτικα αρώματα το σπίτι. Άλλωστε για μένα Χριστούγεννα είναι τα σπιτικά αρώματα.
Βρήκα λοιπόν μία συνταγή σε mood Χριστουγέννων. Μπορούμε να τα ονομάσουμε μπισκότα με τζίντζερ ή Gingerbread Μan. Το μυστικό είναι να φτιάξουμε το μείγμα μπαχαρικών, το οποίο αποτελείται από κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και γλυκάνισο σε ίσα μέρη.
Υλικά για 15 περίπου Gingerbread Μen
• 100 γρ. μέλι ή πετιμέζι
• 150 γρ. καστανή ζάχαρη
• 100 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο ή βούτυρο
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 120 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 1 κ.γ. baking powder
• 1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών
• 1 αυγό
Για το γλάσο
• 2 φλ. τσαγιού κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
• 3 κ.σ. νερό
Σε κατσαρόλα λιώνουμε ελαφρά τη λιπαρή ουσία. Δεν θέλουμε να καεί, στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το μέλι ή το πετιμέζι και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 10-15΄. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το μίγμα μπαχαρικών, τη λιπαρή ουσία και το αυγό. Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέριά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.. Κόβουμε με κουπ πατ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 10-15΄. Για το γλάσο χτυπάμε σε μπολ τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει πηχτό. Το βάζουμε σε κορνέ και σχεδιάζουμε τα μπισκότα, αφού κρυώσουν. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε.
- Όταν βγάλουμε τα μπισκότα από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακά.
- Αν θέλουμε να τους περάσουμε κορδέλες για να τα στολίσουμε, πριν τα ψήσουμε κάνουμε τρύπες για να περάσουμε τις κορδέλες.
- Στην περίπτωση που δεν έχουμε το κουπ πατ Gingerbread Μan μπορούμε να φτιάξουμε ένα σκίτσο με λαδόκολλα και να κόψουμε τη ζύμη με μυτερό μαχαίρι ή να χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ της επιλογής μας.
- Αν θέλουμε να χρωματίσουμε το γλάσο χρησιμοποιούμε χρώματα ζαχαροπλαστικής . Εγώ πρόσθεσα μια κουταλιά του γλυκού σκόνη κουρκουμά. Το κίτρινο χρώμα έκανε τη διαφορά.
- Μπορούμε να στολίσουμε τα μπισκότα με σοκολάτα. Λιώστε κουβερτούρα και δημιουργήστε.
Φτιάξτε ζεστό καφέ ή τσάι και απολαύστε! Καλές Γιορτές!
Τι είναι για εσάς Χριστούγεννα; Στείλτε μου τα σχόλια σας!
Διαβάστε επίσης:
Χειμωνιάτικα όνειρα με Glühwein
Μου αρέσουν τα Χριστούγεννα!
Μουσταλευριά ή πετιμέζι
3 Comments