Το αυθεντικό Βιεννέζικο Στρούντελ

Μια βόλτα στα ζαχαροπλαστεία, στους φούρνους και στις καφετέριες της Βιέννης είναι αρκετή, για να γνωρίσουμε το αγαπημένο γλυκό των Αυστριακών. Το Στρούντελ, το οποίο μπορεί κανείς να το βρει σε πολλές παραλλαγές, γλυκό, λιγότερο γλυκό, αλμυρό ή με τυρί. Εμείς θα μιλήσουμε για το βασιλιά, το Στρούντελ με μήλο ή Apfelstrudel.

Σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, το φθινόπωρο ξεκινάει η λατρεία για τα γλυκά με μήλο. Κάθε νοικοκυρά έχει μια συνταγή για μηλόπιτα και κάθε ζαχαροπλάστης αγαπάει να δημιουργεί νοστιμιές με αρωματικά μήλα.

Το στρούντελ παρασκευάζεται με σφολιάτα ή με ζύμη για στρούντελ. Η ιστορία λέει, ότι η παλαιότερη συνταγή στρούντελ χρονολογείται από το 1696, σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης.

Στα γνωστά καφέ της πόλης οι θαμώνες απολαμβάνουν το καφέ τους με τη συνοδεία του διάσημου γλυκού, σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία για τους τουρίστες και αγαπημένη συνήθεια για τους κατοίκους.

Ανάμεσα στις βόλτες στην πόλη έπεσε στα χέριά μου η αυθεντική συνταγή. Η πρώτη δοκιμή έγινε μόλις βγήκαν τα πρώτα μήλα. Οι εντυπώσεις πολύ καλές. Το στρούντελ είναι από τα γλυκά που ήθελα πάντα να δοκιμάσω, γιατί η αξία του τραγανού φύλλου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δείτε τη συνταγή και τολμήστε.

Υλικά

Για το φύλλο

250γρ.αλέυρι για όλες τις χρήσεις
μισό κ.γ. αλάτι
1 αβγό
100γρ. χλιαρό νερό
20γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό πράσινα μήλα
100γρ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
50γρ. βούτυρο
140γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
150γρ. σταφίδες
χυμό από μισό λεμόνι
1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά, θέλουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄-30΄. Στη συνέχεια σ’ ένα τηγάνι καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τη φρυγανιά με το βούτυρο. Όταν πάρει  χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμο. Το επόμενο στάδιο είναι να ανακατέψουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Επειδή θα χρειαστούμε λίγο χρόνο προσθέτουμε στα κομμένα μήλα το χυμό του λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες. Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να μη μας κολλάει η ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι. Το πάχος πρέπει να είναι αρκετά λεπτό. Αραδιάζουμε κατά μήκος τη γέμιση και με τη βοήθεια καθαρής πετσέτας τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολό. Προσοχή στη μεταφορά στο ταψί να μη μας σπάσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C σε αντιστάσεις, για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει το ρολό. Όταν βγει από το φούρνο μπορούμε να αλείψουμε το στρούντελ με βούτυρο.

Tips:

  • Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη χρησιμοποιούμε 2 φύλλα σφολιάτας και κάνουμε 2 στρούντελ με τη γέμιση.
  • Με τη βοήθεια της πετσέτας το τύλιγμα είναι πολύ πιο εύκολο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το αχνίσουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα.
  • Αν βρεθείτε στην Αυστρία δοκιμάστε το στρούντελ με καφέ Melange. Είναι φιλτραρισμένος καφές που σερβίρεται με γάλα ή σκέτος.
  • Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε πράσινα μήλα στη συνταγή. Η ζάχαρη θα τα γλυκάνει και το άρωμα τους έχει μεγάλη διαφορά.
  • Για να σερβίρουμε το γλυκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια-δυο κουταλιές σαντιγύ, ζεστή σάλτσα βανίλιας ή παγωτό της αρεσκείας μας.
  • Για μια εύκολη σάλτσα βανίλιας χρησιμοποιούμε 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια. Το βράζουμε σε 1 λίτρο γάλα με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Όταν αρχίζει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
  • Ιδανικό επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό τραπέζι.

Δοκιμάστε το και στείλτε μου σχόλια και φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης:

Στρούντελ με γλυκιά κολοκύθα

Εμπειρίες από τη ζεστή Βιέννη

9 Comments

  • maria , 28 Οκτωβρίου, 2013 @ 8:01 μμ

    Θα φτιαξω σιγουρα τη συνταγη και θα δωσω και στην φιλεναδα μου να δοκιμασει.Οταν θα την φαμε θα σου πουμε εντυπωσεις.Περιμενω και αλλες συνταγες.

    • jmorou , 30 Οκτωβρίου, 2013 @ 3:24 μμ

      Ναι ναι, είναι γλυκό της παρέας. Με ζεστό καφεδάκι!

  • Tom , 28 Οκτωβρίου, 2013 @ 10:32 μμ

    Toso wraia idea!!! Tha to dokimasw Kai me ti saltsa vanilias.

  • Maria Fili , 11 Απριλίου, 2019 @ 8:23 μμ

    Ονειρικό,ακαταμάχητο.Ξεχασα να βάλω το σφηνάκι το κονιάκ,πάραυτα,είναι ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!

    • Giasemi , 18 Απριλίου, 2019 @ 12:19 πμ

      Χαίρομαι Μαριά!!!! Είναι καταπληκτική συνταγή! Μπράβο!!!

  • Χριστινα , 28 Μαρτίου, 2020 @ 4:33 μμ

    Υπέροχη συνταγή, την έφτιαξα εχθές και λείπει ήδη το μισό! Μόνο πρόσθεσα λίγη ζάχαρη στη γέμιση αλλά και λιγάκι στο φύλλο, επίσης έβαλα βούτυρο στο φύλλο πριν ψηθεί, ευχαριστούμε πάρα πολύ ωραία συνταγή τέλειο το φύλλο που είναι με λάδι βγήκε τραγανό!

    • Γιασεμή , 29 Μαρτίου, 2020 @ 8:58 μμ

      Ευχαριστώ Χριστίνα για τα σχόλια σου! Να είσαι καλά!

  • Μάρω , 27 Νοεμβρίου, 2021 @ 9:56 μμ

    Η καλύτερη όλων. Λίγο βούτυρο όταν το βγάλουμε από το φούρνο (το αλείφουμε) και μετά ρίχνουμε ζάχαρη άχνη !!!

    • Giasemi Morou , 4 Δεκεμβρίου, 2021 @ 4:10 μμ

      Ευχαριστώ Μάρω, καλή απόλαυση!

Γράψτε απάντηση στο Maria Fili Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X