Για τη ζύμη
150 γρ αλεύρι ολικής
175 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 γρ μαργαρίνη με ελαιόλαδο
1 αβγό
αλάτι-ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Για τη γέμιση
3 μεγάλα πράσα
10 ντοματίνια (πομοντόρο)
200 γρ φέτα
50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αβγό
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε σε ένα μπολ ή στο μίξερ με το ειδικό εργαλείο για ζύμες, το αλεύρι με την κρύα μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το αλάτι και τρίβουμε μέχρι να βραχεί το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αβγό και τη μια κουταλιά από το νερό. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε και τη δεύτερη κουταλιά νερό. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια μαλακιά ζύμη, αν κολλάει λίγο δε μας ανησυχεί γιατί θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί. Πασπαλίζουμε μια μεμβράνη με λίγο αλεύρι και τυλίγουμε το ζυμάρι. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
Για τη γέμιση σοτάρουμε τα πράσα με το λάδι και λίγο αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι που το έχουμε ψιλοκόψει και το σκόρδο. Όταν μαραθούν ρίχνουμε μισό ποτήρι του κρασιού νερό, ώστε να βράσουν. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για να φτιάξουμε την τάρτα, λαδώνουμε με ένα πινέλο την ταρτιέρα. Ένας εύκολος τρόπος να ανοίξουμε τη ζύμη είναι μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο να την τοποθετήσουμε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας που τα έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη μια λαδόκολλα και στρώνουμε τη ζύμη. Αν υπάρχουν κάποια σημεία που έχει τρυπήσει τα πιέζουμε με τα δάχτυλα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη πολύ καλά για να μη φουσκώσει. Τη μια λαδόκολλα που χρησιμοποιήσαμε την τοποθετούμε πάνω στη ζύμη και ρίχνουμε από πάνω ρύζι ή όσπρια, ώστε το βάρος να την εμποδίσει επίσης να φουσκώσει. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ολοκληρώσουμε τη γέμιση.
Προσθέτουμε στα πράσα το τυρί και το αβγό και ανακατεύουμε. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στη τάρτα και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι. Τέλος τοποθετούμε γύρω γύρω τα ντομάτακια και συνεχίζουμε το ψήσιμο της τάρτας για 50 λεπτά στους 180.
Όταν βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε.
Tip:
- Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα τη σερβίρουμε με σαλάτα.
- Αν δεν έχουμε πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη με το χέρι μέσα στο ταψί, όμως προσέχουμε να είναι ομοιόμορφη σε όλα τα σημεία.
- Αυτή η ζύμη είναι ιδανική να τη φτιάξουμε την προηγούμενη ημέρα κ’ να τη βάλουμε στο ψυγείο.
1 Comment