Μία διαφορετική εκδοχή για το κουνέλι στιφάδο με πλούσια γεύση και έντονα αρώματα κρασιού. Αν η ιδέα να καθαρίζετε κρεμμυδάκια δεν σας είναι και τόσο ευχάριστη ρίξτε μία ματιά στην παρακάτω συνταγή.
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κουνέλι σε μερίδες
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
- 2 δαφνόφυλλα
- αλάτι – πιπέρι
- ρίγανη – θυμάρι
- κύμινο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις μερίδες από το κουνέλι, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα. Το βγάζουμε σε πιατέλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια βάζουμε και πάλι τις μερίδες του κουνελιού στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το μισό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τη δάφνη, αλατίζουμε και σιγοψήνουμε για 40 λεπτά τουλάχιστον, προσέχοντας το φαγητό μας να έχει υγρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο κρασί, τα μυρωδικά, το κύμινο και το πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθεί τελείως και να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, πουρέ ή ρύζι.
Το κρέας του κουνελιού έχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και χαμηλά ποσοστά λίπους.
Tips:
- Αν δεν έχουμε φαρδιά κατσαρόλα, μπορούμε μετά το τσιγάρισμα να ψήσουμε το φαγητό στο φούρνο μέσα σε γάστρα. Το μυστικό είναι το κρέας να είναι απλωμένο.
- Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κρασί για να αναδειχθούν τα αρώματά του στο φαγητό. Σας προτείνω κρασί από ποικιλίες βηλάνα, βιδιανό, μαλαγουζιά, ροδίτης.
- Μια ιδιαίτερη πρόταση θα ήταν να αντικαταστήσετέ το μισό ποτήρι κρασί με Μοσχάτο Σάμου, τα αρώματα φρούτων που κυριαρχούν σε αυτή την ποικιλία ταιριάζουν με το λευκό κρέας του κουνελιού.
- Ακολουθούμε την ίδια συνταγή για κοτόπουλο ή κόκορα.
- Για μια ιδιαίτερη γαρνιτούρα με άγριο ρύζι, δείτε τη συνταγή εδώ.
Διαβάστε επίσης: