Sunday Lunch: Κοτόπουλο με νιόκι


Νέα ενότητα νέες αναζητήσεις!  Ετοιμάζουμε τo τραπέζι της Κυριακής με εύκολα φαγητά που θα μας βάλουν με χαρά στην κουζίνα.

Στη νέα μας κατηγορία Sunday Lunch θα βρείτε ιδέες για πλήρες μενού για γεύμα, δείπνο ή κάλεσμα.

Στο πρώτο μενού θα συνδυάσουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες λίγο διαφορετικά, ενώ για γλυκό φτιάχνουμε ένα κέικ για όλες τις ώρες.

Κοτόπουλο στο φούρνο με καπνιστή πάπρικα

•    1 ολόκληρο κοτόπουλο, 1.400 γρ.
•    1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
•    1 κ.γ. μουστάρδα
•    1 κ.γ κουρκουμά(κιτρινόριζα) σε σκόνη
•    1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 ποτήρι νερό ή ζωμό κοτόπουλου
•    αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί. Στο φλιτζάνι με το ελαιόλαδο προσθέτουμε, το αλάτι, τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Αλείφουμε το μείγμα στο κοτόπουλο πολύ καλά. Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να το αφήσουμε να μαριναριστεί. Προσθέτουμε στο ταψί το νερό ή το ζωμό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στου 180C για 50′ έως 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.

Tips:

  • Αν θέλουμε βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κοτόπουλο και μετά το ψήνουμε στο φούρνο. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε φρέσκο ζωμό κοτόπουλου. Όσο περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.

 

Τα Νιόκι (gnocchi) είναι ένα είδος ιταλικού ζυμαρικού από πατάτα και αλεύρι. Τα δοκιμάζουμε σε μία συνταγή με σπανάκι και συνοδεύουμε το κοτόπουλο.

Νιόκι με σπανάκι και παρμεζάνα

•    250 γρ. νιόκι
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    100 γρ. σπανάκι
•    1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
•    αλάτι

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά το σκόρδο μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Παράλληλα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει να νιόκι και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε με μία κουτάλα και τα προσθέτουμε κατευθείαν στο τηγάνι με το σπανάκι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με  παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Tips:

  • Φτιάχνουμε τα νιόκι όταν το τραπέζι είναι έτοιμο. Δεν θέλουμε να κρυώσουν. Σερβίρονται ζεστά.
  • Νιόκι βρίσκουμε συσκευασμένα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Για να γλυκαθούμε διάλεξα ένα κέικ, το οποίο με λίγη φαντασία αποκτά το δικό του χαρακτήρα.

Κέικ πορτοκαλιού

•    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
•    4 αυγά
•    1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
•    ξύσμα από ένα πορτοκάλι βιολογικό-ακέρωτο
•    1 πρέζα αλάτι
•    3 κ.γ. baking powder
•    2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C, στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα. Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά,  να διαλυθεί η ζάχαρη. Ένα-ένα ρίχνουμε τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 45-50′ μέχρι μπήγοντας το μαχαίρι στο κέντρο της φόρμας αυτό να βγαίνει στεγνό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε πιατέλα.

Tips:

  • Μπορούμε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
  • Επειδή το πορτοκάλι λατρεύει τη σοκολάτα, φτιάξτε σάλτσα σοκολάτας

•    100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
•    75 γρ. γάλα
•    1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Βάζουμε το γάλα να πάρει βράση. Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε να λιώσει, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε το κέικ και απολαμβάνουμε με ζεστό καφέ.

Στρώστε τραπέζι και καλή όρεξη!

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο: Delicatessen

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X