Κυριακάτικο καλοκαιρινό τραπέζι με ένα λίγο διαφορετικό μουσακά, ιδανικό για τις ζεστές ημέρες. Φτιάχνουμε μια σαλάτα με λαχανικά που βγάζει η γη και δροσερή σος, ενώ το γλυκό μας είναι σοκολατένιο κρύο Brownie με παγωτό βανίλια.
Υλικά για 4 άτομα
• 4 μέτρια παντζάρια ή 2 μεγάλα
• 1 πατάτα
• 2 καρότα
Για τη σος
• ½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
• 2 κ.σ. ξύδι
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα βάζουμε ολόκληρα σε ταψί με λίγο αλάτι. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς και αφήνουμε να κρυώσουν. Φτιάχνουμε τη σος, ανακατεύοντας τα υλικά. Καθαρίζουμε τις φλούδες από τα λαχανικά, τα κόβουμε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε βαθύ πιάτο. Περιχύνουμε με τη σος και αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο.
Tip:
- Αν έχουμε τα φύλλα από τα παντζάρια τα βράζουμε και τα βάζουμε στη βάση της σαλάτας.
• 2 μεγάλες μελιτζάνες
• 4-5 μέτριες πατάτες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 200γρ.τριμμένη κεφαλογραβιέρα
• αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
• 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
• ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
• αλάτι-πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
• 500ml φρέσκο γάλα
• 50γρ.αλεύρι
• 50γρ.ελαιόλαδο ή βούτυρο
• αλάτι-μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15΄. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν και φτιάχνουμε τη σάλτσα κιμά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να μην αφήνει υγρά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κουρκουμά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Σβήνουμε με τις ντομάτες. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ½ ποτήρι κόκκινο κρασί και να το αφήσουμε να εξατμιστεί πριν ρίξουμε τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 20΄.
Για τη μπεσαμέλ, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη λιπαρή ουσία και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα, για να καβουρδιστεί καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε για επιπλέον γεύση ρίχνουμε λίγο από το τυρί.
Για να στήσουμε το φαγητό, σε πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τη μισή ποσότητα από το τυρί. Ρίχνουμε τη σάλτσα του κιμά το υπόλοιπο τυρί και τη μπεσαμέλ. Για ομοιόμορφη κρούστα πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρεται χλιαρός.
Brownie με παγωτό βανίλια
• 140γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (σπασμένη σε μικρά κομμάτια)
• 135γρ. ελαιόλαδο
• 3 αβγά
• 100γρ. ζάχαρη καστανή
• 40γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• ½ κ.γ.σόδα
• 25γρ κακάο σε σκόνη
• 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
• 500γρ. καλής ποιότητας παγωτό βανίλια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε κοσκινισμένα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί, το οποίο το έχουμε σκεπάσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30΄.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε ολόκληρο το Brownie με μπάλες παγωτού και τριμμένη σοκολάτα. Διαφορετικά χτυπάμε στο μίξερ το παγωτό για να γίνει αφράτο και το ρίχνουμε πάνω στο κρύο σοκολατένιο γλυκό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα. Κόβουμε σε κομμάτια το παγωμένο γλύκισμά μας και σερβίρουμε.
Tip:
- Αν μας αρέσει το Brownie να είναι ζεστό, πριν το σερβίρισμα με παγωτό μπορούμε να το ζεστάνουμε για λίγα λεπτά.