Sunday Lunch: Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι

Κυριακάτικο τραπέζι με γεμιστά καλαμάρια, ένα παραδοσιακό νηστίσιμο πιάτο με δροσερό άρωμα δυόσμου. Δοκιμάζουμε τη γνωστή σαλάτα ταμπουλέ με πικάντικη αρωματική ρόκα και για γλυκό φτιάχνουμε τα δικά μας παξιμάδια αμυγδάλου, έτοιμα να γίνουν λαχταριστά Trifle.

Ρόκα ΤαμπουλεTampoule_roka

Υλικά για ατομική σαλάτα

•    1 μάτσο ρόκα
•    2 κ.σ. πλιγούρι μουλιασμένο
•    1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
•    1 πρέζα δυόσμο ή 3-4 κλωνάρια φρέσκο
•    3 κ.σ. ελαιόλαδο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό, μέχρι να φουσκώσει. Ψιλοκόβουμε  τη ρόκα, τη ντομάτα και ανακατεύουμε με το πλιγούρι. Προσθέτουμε αλάτι, δυόσμο, ελαιόλαδο και το λεμόνι. Για να μη μαραθεί και μαυρίσει η ρόκα σερβίρουμε αμέσως.

Γεμιστά καλαμάρια με ρύζιKalamaria_gemista

Υλικά για 4 άτομα

•    ½ φλ. ελαιόλαδο
•    4 μεγάλα καλαμάρια ή 10 μικρά
•    8 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
•    1 μεγάλο κρεμμύδι
•    2 σκ. σκόρδο
•    ½ φλ. κόκκινο κρασί ή 1 σφηνάκι ούζο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό
•    1 κ.γ. ξερό δυόσμο
•    1 ποτήρι χυμό ντομάτας
•    2 πατάτες
•    1 πρέζα μπούκοβο
•    αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια. Κόβουμε τα πτερύγια και τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καλαμαράκια και το σκόρδο, σβήνουμε με το αλκοόλ. Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε το ρύζι, το μισό χυμό ντομάτας, το αλατοπίπερο και βράζουμε για πέντε λεπτά. Αδειάζουμε σε άλλο σκεύος, προσθέτουμε το μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε τα καλαμάρια προσεκτικά να μη σπάσουν. Δεν τα παραγεμίζουμε γιατί το ρύζι φουσκώνει. Κλείνουμε το πάνω μέρος με οδοντογλυφίδες, για να μη μας φύγει η γέμιση. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα καλαμάρια μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, το μπούκοβο και ζεστό νερό για να σκεπαστεί το φαγητό. Βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτα  και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tips:

  • Αν μας περισσέψει γέμιση μετά από μισή ώρα τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσει με τα καλαμάρια.
  • Το μυστικό του φαγητού είναι να μαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία, για  να μελώσει.
  • Μην παραλείψετε το δυόσμο δίνει στο φαγητό φρεσκάδα, εάν έχετε προσθέστε και φρέσκο.
  • Αν βάλετε καστανό ρύζι προσθέστε λίγο νερό και βράστε τη γέμιση για ένα τέταρτο.

Παξιμάδια αμυγδάλουalmond_biscuits

•    300γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    150γρ.ζάχαρη καστανή
•    3 αβγά
•    100γρ.αμύγδαλα
•    1 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο ή κονιάκ
•    1 κ.γ. baking powder

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό και βγάζουμε τη φλούδα τους. Κρατάμε τα 60 γραμμάρια και τα υπόλοιπα με λίγο αλεύρι τα χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αβγά έως ότου ασπρίσει το μίγμα και προσθέτουμε το λικέρ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και ζυμώνουμε απαλά. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και ρίχνουμε τα ολόκληρα αμύγδαλα. Απλώνουμε σε μια λαδόκολλα αρκετή ποσότητα από αλεύρι, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και δίνουμε το σχήμα μπαγκέτας. Ψήνουμε για 15’ και αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν για 5’. Κόβουμε μπισκότα με πριονωτό μαχαίρι και τα τοποθετούμε σε καθαρή λαδόκολλα από την πλευρά που τα έχουμε κόψει. Ψήνουμε για ακόμα 5’από κάθε πλευρά. Στην αρχή φαίνονται μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν σκληραίνουν.

Tips:

  • Απολαύστε τα με ζεστό καφέ ή δημιουργήστε διάφορες παραλλαγές γλυκών σε ποτήρια ή αλλιώς Trifle.
  • Σπάστε σε μεγάλα κομμάτια τα παξιμάδια και βάλτε τα στον πάτο του ποτηριού. Ανακατέψτε 200γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 200γρ. τυρί κρέμα και 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη. Απλώστε την κρέμα πάνω από το τριμμένο παξιμάδι και ολοκληρώστε με ότι τραβάει η όρεξη σας, γλυκό του κουταλιού, νιφάδες κουβερτούρας , κακάο, σος φράουλας.

1 Comment

  • Sofia , 23 Μαρτίου, 2014 @ 11:57 πμ

    Στρώσαμε τραπέζι με θαλασσινά. Η συνταγή με τα καλαμάρια είναι πολύ ισορροπημένη γεύση και συνοδεύονται υπέροχα με τα υπόλοιπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X