Ετοιμάζουμε για το τραπέζι της Κυριακής χειμωνιάτικες συνταγές. Το κρύο απαιτεί σούπα γλυκοκολοκύθας με τζίντζερ και μία διαφορετική σπανακόπιτα. Για γλυκό φτιάχνουμε κάτι εύκολο, αγαπημένο και σοκολατένιο.
Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής αλέσεως
Για το φύλλο
• 100γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.σ. ξίδι ή ρακί ή κρασί λευκό
• αλεύρι και νισεστέ για τα φύλλα
Για τη γέμιση
• 1 κιλό σπανάκι
• 3 πράσα
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι άνηθο
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• 1 αυγό
• 2 κ.σ. τραχανά
• αλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ώρα.
Για τη γέμιση πλένουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το σπανάκι. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το πράσο μέχρι να πάρουν χρώμα και ρίχνουμε το σπανάκι. Αλατίζουμε για να βγάλει το σπανάκι τα υγρά του και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν το μίγμα δεν έχει πλέον υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα μυρωδικά, το πιπέρι και τον τραχανά. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία, ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 2 φύλλα κάτω και ένα από πάνω. Αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για 1 ώρα, έως ότου ροδίσει.
Tip:
- Η πίτα μπορεί να γίνει με έτοιμο χωριάτικο φύλλο.
- Αν μας αρέσει η σπανακόπιτα με τυρί προσθέτουμε στο μίγμα 200γρ.σκληρή φέτα.
- Τα υλικά είναι για ορθογώνιο πυρέξ.
• 500γρ. κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 μέτριες πατάτες
• 2 καρότα
• 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
• 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
• ½ κ.γ. τζίντζερ ξερό σε σκόνη
• 1 πορτοκάλι (το χυμό και το ξύσμα)
• 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
• αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα λαχανικά και τα τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το ζωμό, το ξύσμα και το τζίντζερ. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα λαχανικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα είτε στο μπλέντερ είτε μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ. Την βάζουμε πάλι στη φωτιά και ρίχνουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Σερβίρουμε με μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι, ελαιόλαδο και μαϊντανό. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Tips:
- Δοκιμάστε τη σούπα σαν πρώτο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
- Σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί ή σκορδόψωμο.
•500 γρ. κέικ θρυμματισμένο
• 100 γρ. κουβερτούρα 70% περιεκτικότητα σε κακάο
• 50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1 φλ. τσαγιού κακάο
•1 κ. γ. κανέλα
Λιώνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτούρα μαζί με τη λιπαρή ουσία. Τρίβουμε το κέικ στο μπλέντερ και το ανακατεύουμε με την λιωμένη κουβερτούρα, ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 20 -30΄. Πλάθουμε μπαλάκια και τα κυλάμε στο κακάο, στο οποίο έχουμε ρίξει την κανέλα. Τα σερβίρουμε σε χάρτινες θήκες ή σε μπολ.
Tips:
- Συνταγή ιδανική για να ανακυκλώσουμε το κέικ που μας έμεινε.
- Μπορείτε να επιλέξτε για την επικάλυψη ινδική καρύδα, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
- Αν θέλουμε σοκολατένια επικάλυψη λιώνουμε κουβερτούρα και βουτάμε τα τρουφάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν σε λαδόκολλα.
Διαβάστε επίσης:
Sunday Lunch: Κοτόπουλο με νιόκι
Λεμονόπιτα με ελαιόλαδο