Υλικά για 9-10 γεμιστά
- 4 ώριμες ντομάτες μεγάλες
- 1 μελιτζάνα
- 4 πιπεριές πράσινες
- 1 κολοκύθι
- 12 κ.σ. πλιγούρι
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλ.τσαγιού σάλτσα ντομάτας
- 1 κ.σ. ζάχαρη ή πετμέζι
- 2 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- αλάτι- πιπέρι
- γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και αφαιρούμε το εσωτερικό με ένα κουταλάκι. Προσέχουμε να αφήσουμε λίγη από τη σάρκα τους , ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλάτι, μοιράζουμε το πετιμέζι ή τη ζάχαρη και τα αραδιάζουμε σ’ ένα ταψί.
Γιατί πλίγουρι; Είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Για τη γέμιση χτυπάμε στο μπλέντερ την ψίχα των λαχανικών (ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι) και σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι, με το μισό ελαιόλαδο της συνταγής, τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τα λαχανικά που χτυπήσαμε στο μπλέντερ με 1 φλ. τσαγιού νερό, τη μισή σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή. Γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 3/4 -γιατί το πλιγούρι θα φουσκώσει- και βάζουμε τα καπάκια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ντομάτα με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τα λαχανικά, θέλουμε να μπει σάλτσα μέσα στη γέμιση για να γίνουν ζουμερά. Βάζουμε τα καπάκια και ανάμεσά τους τις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα και μετά στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με γιαούρτι .
Tips:
- Για να φτιάξουμε γεμιστά με ρύζι αντικαθιστούμε την ίδια ποσότητα από το πλιγούρι.
- Όταν είναι η εποχή τους γεμίστε κολοκυθοανθούς, ψήνονται εξαιρετικά με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Μην ξεχάσετε να ετοιμάσετε μία μερίδα για να πάρετε στη δουλειά σας, το φαγητό αυτό είναι πολύ νόστιμο την επόμενη μέρα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για γλυκόξινη γεύση προσθέστε στη γέμιση 1 κουτ. της σούπας σταφίδες.
Διαβάστε επίσης: