Η κολοκύθα αποτελεί αγαπημένο κηπευτικό του χειμώνα. Η πορτοκαλί σάρκα της κολοκύθας είναι νόστιμη και μπαίνει σε πολλές συνταγές. Σούπες, ψητή στο φούρνο σκέτη ή με άλλα λαχανικά, για πρωτότυπο συνοδευτικό στα ψητά. Σε ριζότο και φυσικά σε γλυκές και αλμυρές πίτες.
Αγαπάει τα μπαχαρικά και ιδιαίτερα το κύμινο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και κανέλα. Δώστε προσοχή στο καθάρισμα, αλλά πολλές φορές μπορείτε να βρείτε τη σάρκα της καθαρισμένη.