Υλικά για ορθογώνιο ταψί
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
- ½ πράσο χοντροκομμένο
- 1 κιλό πλυμένο σπανάκι (κομμένο σε χοντρά κομμάτια) ή κατεψυγμένο
- ½ μάτσο δυόσμο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κινόα (καλά πλυμένη)
- 1 κομμάτι κολοκύθα κομμένο σε κυβάκια
- 1 καρότο τριμμένο
- πιπέρι
- αλάτι
- 6 έτοιμα φύλλα για πίτες της επιλογής σας (χωριάτικο, κρούστας κτλ)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Διαβάστε εδώ πως να φτιάξετε φύλλο για πίτα με αλέυρι ολικής αλέσεως
Προαιρετικά
- 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
Εάν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο φύλλο για πίτες το βγάζουμε 2-3 ώρες να ξεπαγώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το πράσο, το καρότο, την κολοκύθα και τα σοτάρουμε για περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε την κινόα και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Δείτε εδώ: Στο καλάθι του μήνα #Σπανάκι
Λαδώνουμε ορθογώνιο ταψί και τοποθετούμε στη βάση 3 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα με ένα πινέλο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.
Κλείνουμε τα φύλλα στις άκρες, τις λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα το φύλλο και να ξεκολλάει από το ταψί.
Tips:
- Το κατεψυγμένο σπανάκι το αφήνουμε σε σουρωτήρι να ξεπαγώσει για 2-3 ώρες.
- Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κολοκύθα με κολοκυθάκια ή μελιτζάνα.
Σχετικές συνταγές