Σπανακόπιτα χωρίς τυρί


Υλικά για ορθογώνιο ταψί

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
  • ½ πράσο χοντροκομμένο
  • 1 κιλό πλυμένο σπανάκι (κομμένο σε χοντρά κομμάτια) ή κατεψυγμένο
  • ½ μάτσο δυόσμο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κινόα (καλά πλυμένη)
  • 1 κομμάτι κολοκύθα κομμένο σε κυβάκια
  • 1 καρότο τριμμένο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 6 έτοιμα φύλλα για πίτες της επιλογής σας (χωριάτικο, κρούστας κτλ)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Διαβάστε εδώ πως να φτιάξετε φύλλο για πίτα με αλέυρι ολικής αλέσεως

Προαιρετικά

  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες

Εκτέλεση
Εάν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο φύλλο για πίτες το βγάζουμε 2-3 ώρες να ξεπαγώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το πράσο, το καρότο, την κολοκύθα και τα σοτάρουμε για περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε την κινόα και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Δείτε εδώ: Στο καλάθι του μήνα #Σπανάκι

Λαδώνουμε ορθογώνιο ταψί και τοποθετούμε στη βάση 3 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα με ένα πινέλο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.
Κλείνουμε τα φύλλα στις άκρες, τις λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς  για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα το φύλλο και να ξεκολλάει από το ταψί.

Tips:

  • Το κατεψυγμένο σπανάκι το αφήνουμε σε σουρωτήρι να ξεπαγώσει για 2-3 ώρες.
  • Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κολοκύθα με κολοκυθάκια ή μελιτζάνα.

Σχετικές συνταγές

Κριτσίνια με σπανάκι και αλεύρι ζέας

Λεμονάτα ρεβύθια με χόρτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X