Σφουγγάτο Μυτιλήνης


Το σφουγγάτο είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Μυτιλήνης και σε διάφορες παραλλαγές τη βρίσκουμε σε όλα τα νησιά. Είναι μια εύκολη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με πλούσια γεύση και καλοκαιρινά αρώματα.

Υλικά για μέτριο ορθογώνιο ταψί

  • 1 κιλό φρέσκα κολοκυθάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ.τσαγιού μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό)
  • 4 αυγά
  • ½ φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένα τυριά (κασέρι, φέτα, λαδοτύρι)
  • αλάτι – πιπέρι
  • 2 κουτ.σούπας φρυγανιά
  • 2 κουτ.σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα μυρωδικα. Χρησιμοποιούμε λίγο από το ελαιόλαδο και αλείφουμε ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε με τη μια κουταλιά φρυγανιά.
Ρίχνουμε σε μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, τα αυγά, τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιογενής χυλός.

Απλώνουμε μέσα στο ταψί ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά. Ψήνουμε γύρω στα 45 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και να ροδίσει.

Σερβίρουμε το σφουγγάτο χλιαρό, κομμένο σε φέτες. Ταιριάζει με χωριάτικη σαλάτα.

Διαβάστε επίσης: Φρουτάλια: Ανδριώτικη ομελέτα όλο γεύση

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X