Υλικά για τη βάση
- 210 γραμ. μπισκότα
- 80 γραμ. λιωμένο βούτυρο
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
Υλικά για την κρέμα
- 1 κιλό τυρί κρέμα
- 150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
- 5 αβγά
Υλικά για την επικάλυψη
- 200 γραμ κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
Προαιρετικά καλύπτουμε με κρέμα πορτοκαλιού
- 40 γρ ζάχαρη
- 50 γρ κόρν φλάουερ
- 250 ml χυμό πορτοκαλιού (στραγγισμένο)
- 50 ml νερό
Εκτέλεση
Για τη βάση
Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει ένα μείγμα σα βρεγμένη άμμος. Τυλίγουμε γύρω γύρω τη βάση ενός τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ. με αλουμινόχαρτο και απλώνουμε στο εσωτερικό του το μείγμα του μπισκότου. Το πιέζουμε με τα χέρια μας προς τα κάτω, να γίνει μια επίπεδη βάση. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Για την κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το τυρί μαζί με τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος. Μόλις μαλακώσει το τυρί, ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενοποιημένη κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη βάση και το απλώνουμε. Τοποθετούμε το τσέρκι μέσα σε ένα ταψί με νερό (μπέν -μαρί) και βάζουμε το γλυκό στο φούρνο. Τo ψήνουμε για 55 λεπτά στους 170 βαθμούς, έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε με προσοχή τα δυο ταψιά από το φούρνο γιατί το νερό είναι καυτό. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη σε απαλή σαντιγί και απλώνουμε στο κρύο γλυκό. Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4 ώρες ή όλη νύχτα.
Για την κρέμα πορτοκαλιού ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Διαλύουμε το νερό με το κορν φλάουερ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την απλώσουμε στο cheesecake.
Διαβάστε ακόμα: Cheesecake με γιαούρτι