Υλικά για 2 μερίδες
- 250γρ. φακές κόκκινες
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 καρότο χοντροκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- περίπου 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τα μανιτάρια
- 500γρ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή πορτομπέλο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλυκού κουρκουμά(κιτρινόριζα) σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό(μπαλσάμικο)
- μισό μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις φακές και τις βράζουμε στο ζωμό λαχανικών μαζί με το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να χυλώσουν καλά και να πιουν το νερό τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος πρέπει να είναι αρκετή πηχτή η φακή.
Αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Για βελούδινο αποτέλεσμα περνάτε τη φακή από τον πολυκόφτη μέχρι να γίνει πηχτός πουρές.
Βρείτε την εκτέλεση της συνταγής για τα μανιτάρια εδώ