• 1200γρ. δαμάσκηνα ώριμα
• 600γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• χυμό από 1/2 λεμόνι
• ½ κτγ τζίντζερ σε σκόνη
• ½ κτγ κάρδαμο σε σκόνη
• ½ κτγ κανέλα
• ½ κτγ γαρύφαλλο
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κουκούτσι. Βάζουμε τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση, σε μέτρια θερμοκρασία. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Όταν αρχίσει να δένει η μαρμελάδα αποσύρουμε από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή την περνάμε στο μπλέντερ για πιο λείο αποτέλεσμα. Τοποθετούμε και πάλι στη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το λεμόνι, αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.
Μοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα. Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω. Καλύπτουμε με καπάκια τους, σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
Tips:
- Αν δεν βρούμε φρέσκα δαμάσκηνα, δοκιμάστε φρούτα εποχής, όπως μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι.
- Η μαρμελάδα μπορεί να αποθηκευτεί στο ντουλάπι, επειδή όμως δεν έχει συντηρητικά όταν ανοιχτεί φυλάσσεται στο ψυγείο.
- Στολίστε τα βαζάκια και δώστε ένα πρωτότυπο δώρου στους φίλους σας.