Πασχαλινά ψωμιά: Λαζαράκια

Το φετινό Πάσχα είναι ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα και να θυμηθούμε έθιμα και συνταγές από το παρελθόν. Παραδοσιακά τσουρέκια, κουλουράκια και Λαμπριάτικα ψωμιά έχουν την τιμητική τους. Το Σάββατο του Λαζάρου σε πολλούς φούρνους ζυμώνουν τα Λαζαράκια, μικρά γλυκά ψωμιά σε σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στην κοιλιά. Τα ψωμάκια αυτά αναπαριστούν το Λάζαρο που ανέστησε ο Χριστός. Βάλτε λοιπόν τα Λαζαράκια στο σπίτι και θα σας ανταμείψουν με το άρωμα και τη γεύση σταφιδόψωμου.

Υλικά (για 2 Λαζαράκια)

  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • ½  φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • ½  φλ. ελαιόλαδο
  • ½  φλ. τσαγιού χυμό από πορτοκάλι
  • ¼  φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλ. κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. τσαγιού σταφίδες
  • 1 κουτ. της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τις σταφίδες με το κονιάκ. Στο χλιαρό νερό λιώνουμε τη μαγιά. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αρωματικά. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το χυμό, τη μαγιά και το λάδι. Ζυμώνουμε, αν χρειαστεί ρίχνουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι, ώστε να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα έως ότου διπλασιαστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και πλάθουμε σε στενόμακρα φραντζολάκια (να μοιάζουν με ανθρωπάκι).Κρατάμε μια μικρή ποσότητα ζύμης για να πλάσουμε μικρές λωρίδες (χεράκια).
Βάζουμε τα φραντζολάκια στο ταψί και φτιάχνουμε τα χεράκια σταυρωτά. Για ματάκια βάζουμε γαρύφαλλα ή σταφίδες.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ½ ώρα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 με 30 λεπτά.

Καλή Επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X