Η γλυκιά χειμωνιάτικη γεύση του μήλου είναι πρόκληση για τη δημιουργία πολλών διαφορετικών συνταγών για μηλόπιτα. Η παρακάτω συνταγή έχει στη βάση της αφράτη ζύμη με μαγιά και από πάνω η τριφτή ζύμη κάνει τη διαφορά.
Υλικά για τη βάση
• 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
• 50γρ. ζάχαρη
• 1 βανιλίνη
• 75γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
• 1 αβγό
• 150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Υλικά για τη γέμιση
• 1 κιλό μήλα (5 μέτρια)
• ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
• χυμό από ½ λεμόνι
• ½ φλ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1 συσκευασία άνθος αραβοσίτου βανίλια ή 2 κ.σ. κορν φλάουρ
• ½ φλ. σταφίδες
• ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ και ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40΄ να διπλασιαστεί σε όγκο.
Καθαρίζουμε, κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μήλα και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα, το χυμό, το καρύδι, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου και την κανέλα, και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Ανοίγουμε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη, το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και στρώνουμε τον πάτο ενός ορθογώνιου βουτυρωμένου ταψιού, ώστε να καλύπτονται λίγο και τα πλαϊνά του ταψιού. Τυλίγουμε σε μεμβράνη την υπόλοιπη ζύμη και τη βάζουμε στην κατάψυξη.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνουμε να πάει παντού. Τέλος ξύνουμε την παγωμένη ζύμη πάνω από τα μήλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Συνοδεύεται με παγωτό ή σαντιγί.
Διαβάστε επίσης:
2 Comments