3 φλ. του τσαγιού Cranberry (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
3/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό από πορτοκαλί
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε 20 λεπτά περίπου η μαρμελάδα θα αρχίσει να δένει, τότε ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι και βράζουμε μέχρι να δέσει αρκετά. Αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε ως σάλτσα τη βράζουμε λιγότερο.
Μπορεί τα Cranberry να μην είναι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα όμως φρέσκα ή κατεψυγμένα μας δίνουν μια υπεροχή σάλτσα ή μαρμελάδα, η οποία ταιριάζει με το λευκό κρέας. Συνοδεύεται με τα χριστουγεννιάτικα δίνοντας μια γλυκόξινη γεύση, υπέροχο άρωμα και έντονο κόκκινο χρώμα.
Tip:
- Στην Ελλάδα ο μικρός αυτός κόκκινος καρπός είναι γνωστός και ως κράνα.
- Καλλιέργειες συναντώνται στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα.
- Τα κράνα-Cranberry χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα έως σήμερα για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς και βιταμίνη C.