Τα ρεβύθια είναι από τα αγαπημένα μας όσπρια, ξεχωρίζουν για τη γεύση τους, αλλά και τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να τα εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μενού. Η λεμονάτη γεύση και τα χορταρικά μας δίνουν ένα νοστιμότατο πιάτο με αρώματα που πλημμυρίζουν το σπίτι.
Υλικά για 4-5 μερίδες
- 250γρ. ρεβύθια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 250 γρ. σπανάκι/σέσκουλα χοντροκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 δαφνόφυλλο
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- 4-5 κουτ. σούπας ωμό ελαιόλαδο
Για να δέσουμε το φαγητό
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- ζωμό από το φαγητό
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα και τα στραγγίζουμε. Τα ξεβράζουμε 1 φορά τουλάχιστον, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ροδίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και τη δάφνη. Τα σκεπάζουμε με νερό, και τρία με τέσσερα δάκτυλα παραπάνω. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα ρεβύθια για μια ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα χοντροκομμένα χόρτα. Βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι. Στο τέλος περιχύνουμε με το ωμό ελαιόλαδο. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το αλεύρι με το χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε λίγο ζωμό από τα ρεβύθια. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Tip:
Από τα μυρωδικά που ταιριάζουν πολύ με αυτό το φαγητό είναι ο μάραθος.
Διαβάστε περισσότερα: Σουβλάκια κοτόπουλου με αφράτη κινόα