Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικά κριτσίνια από αγνά υλικά, χωρίς πρόσθετα και βούτυρο. Είναι τέλεια επιλογή για σνακ ή ως συνοδευτικό για ντιπ και σαλάτες.
Υλικά για περίπου 28-30 κομμάτια
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. αλεύρι ζέας
- 35γρ.ελαιόλαδο
- 12γρ. αλάτι
- 7γρ.μαγιά ξερή
- 225γρ. κρέμα από σπανάκι
- νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα από σπανάκι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 χούφτα φρέσκο σπανάκι ή 1/2 φλ. τσαγιού κατεψυγμένο
- 1/2 πράσο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι-πιπέρι
Για να φτιάξουμε την κρέμα, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το πράσο, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μαζί με το σπανάκι μέχρι να μαραθούν, να μαλακώσουν και να απορροφήσουν το νερό. Βάζουμε το μείγμα, στο μπλέντερ ή το χτυπάμε με ένα μπίμερ, ώστε να γίνει λεία κρέμα και αλατοπιπερώνουμε. Αν είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε λίγο νερό.
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα. (Ίσως πρέπει να προσθέσουμε νερό ή αλεύρι). Αφήνετε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί – περίπου τριάντα λεπτά – κόβουμε μικρά κομμάτια, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού (30γρ.) και τα πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια-μπαστούνια. Τα βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με κενό ανάμεσά τους και τα αφήνουμε για 10-15’ να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 15-20΄, στη συνέχεια αφήνουμε για άλλα 4′ σε κλειστό φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Tips:
- Το αλεύρι ζέας είναι πιο θρεπτικό και με λιγότερους υδατάνθρακες από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Αν επιθυμούμε αντικαθιστούμε όλη την ποσότητα από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ζέας.