Για να μπαίνουμε σιγά σιγά σε εορταστική ατμόσφαιρα φτιάχνουμε διαφορετικούς δίχρωμους κουραμπιέδες με βανίλια και σοκολάτα. Το ανθόνερο και το άρωμα βουτύρου δε λείπουν και σας παρακινώ φέτος να δοκιμάσουμε και διαφορετικές συνταγές των λατρεμένων μας γλυκών.
Διαβάστε ακόμα: Μελομακάρονα
Υλικά για περίπου 30 μπισκότα
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 75γρ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονίακ ή ρούμι
- ½ κουτ. γλυκού υγρή βανίλια ή 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αβγό
- 150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. σούπας γάλα
- 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
- ανθόνερο
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αβγό, το γάλα, το αλκοόλ και τη βανίλια.
Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά. Το ζυμάρι θέλουμε να είναι μαλακό. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Βάζουμε το ένα μέρος με μεμβράνη στο ψυγείο και το άλλο ανακατεύουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και το κακάο. Τυλίγουμε και αυτό με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Βγάζουμε από το ψυγείο, ανοίγουμε το άσπρο ζυμάρι με έναν πλάστη σε φύλλο πάνω σε λαδόκολλα ή σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε κύκλους ή κάποιο χριστουγεννιάτικο σχέδιο.Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και ανοίγουμε το σοκολατένιο ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε μπισκότα με το ίδιο σχέδιο και ενώνουμε με το άσπρο. Για να ενωθούν καλά μπορούμε να τα βρέξουμε ενδιάμεσα με ελάχιστο γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Ραντίζουμε με ανθόνερο και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί με άχνη ζάχαρη, αφήνοντάς τα για 10 λεπτά.
Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί.
Διαβάστε ακόμα: Χειμωνιάτικα όνειρα με Glühwein
Tips:
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο άσπρο ζυμάρι καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
- Αντικαθιστούμε το άρωμα βανίλιας με μαστίχα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.