Κουλουράκια με συκόμελο

Το συκόμελο είναι ένα προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας και η γεύσή του θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές και είναι πλούσιο σε σίδηρο.

Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το πετιμέζι (το γλυκό σιρόπι που φτιάχνεται από το μούστο).

Το συκόμελο, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομά του είναι αυτό που προκύπτει από το βράσιμο των αποξηραμένων σύκων. Καταναλώνεται σκέτο, στη ζαχαροπλαστική, σε ροφήματα, με το γιαούρτι και φυσικά δίνει ξεχωριστά αρώματα στη μαγειρική.

Στην παρακάτω συνταγή δίνει τη γλύκα του στα κουλουράκια, τα οποία είναι τέλεια για πρωινό, για τον καφέ, για το σχολείο αλλά και για κάθε ώρα της ημέρας! Συκόμελο μπορείτε να βρείτε αυτήν την εποχή συσκευασμένο σε γυάλινα μπουκάλια ή να το φτιάξετε μόνοι σας, ακολουθώντας τη συνταγή που ακολουθεί.

Κουλουράκια με συκόμελο

  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι συκόμελο
  • 2 κουτ.σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ.γλυκού σόδα
  • ½ κουτ.γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • ½ κουτ.γλυκού κανέλα
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε σε μπολ με το σύρμα, το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το συκόμελο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ διαλυμένα στο κονιάκ και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι και τα κανελογαρύφαλλα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη, πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες, στρωμένες με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος. Τα διατηρούμε μέσα σε αεροστεγή συσκευασία, σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Tip: Εάν θέλουμε να γίνουν τραγανά τα φτιάχνουμε λεπτά με κουπ-πάτ ή κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Για το συκόμελο

  • 1 κιλό αποξηραμένα σύκα
  • νερό
  • 2 δαφνόφυλλα ή αρμπαρόριζα

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, ώστε να καλύψει τα σύκα, τα δαφνόφυλλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί από τα σύκα. Αν είναι αρκετά αραιό το βάζουμε ξανά στη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να πήξει και να πάρει ένα σκούρο βυσσινί χρώμα, σε αυτό το σημείο αν θέλουμε αρωματίζουμε με ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα.

Διαβάστε επίσης:

Γεμιστά σύκα στο φούρνο

Κέικ με χουρμάδες

Μαρμελάδα πορτοκάλι με γλυκάνισο: Απλά ελληνική και υπέροχη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X