Αγαπημένο Ιταλικό γλυκό. Τη συνταγή μοιράστηκε μαζί μας η Μαρίνα, που την έμαθε από Ιταλό φίλο της. Είναι εύκολη και ιδανική για ένα γλύκισμα με έντονο άρωμα καφέ. Επειδή υπάρχουν πολλές απόψεις για τα ωμά αυγά ακολούθησα την τεχνική της παστερίωσης. Δοκιμάστε το!
Ιταλικό Τιραμισού
• 4 φρέσκα βιολογικά αυγά (μέχρι 2 ημερών)
• 4 κ. σ. ζάχαρη
• 500γρ. τυρί μασκαρπόνε
• 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
• 1 φλ. τσαγιού καφέ φίλτρου ή 2 δόσεις εσπρέσο
• 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ καφέ
• 2 κ.σ. άγλυκο κακάο
Φτιάχνουμε τον καφέ και μόλις κρυώσει ανακατεύουμε με το ποτό. Διαχωρίζουμε τον κρόκο από τα ασπράδια.
Για να παστεριώσουμε τον κρόκο
Σε μπεν μαρι βάζουμε τον κρόκο με τη μισή ζάχαρη της συνταγής. Με σύρμα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ασπρίσει και να γίνει κρέμα. Η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 5 λεπτά. Προσέχουμε το νερό να είναι σε χαμηλή θερμοκρασία . Αποσύρουμε την κρέμα και την αδειάζουμε πολύ γρήγορα σε καθαρό μπολ.
Για να παστεριώσουμε το ασπράδι
Βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με 4 κουταλιές της σούπας νερό. Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν κάνει φυσαλίδες. Εν τω μεταξύ χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια, όταν αρχίσει να δένει η μαρέγκα ρίχνουμε σταδιακά το καυτό σιρόπι. Αυξάνουμε τη ταχύτητα του μίξερ για να μην κόψουν τα ασπράδια. Θέλουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το τυρί με τον κρόκο και τέλος τη μαρέγκα με μεγάλες κινήσεις πάντα προς την ιδία κατεύθυνση.Βουτάμε τα μπισκότα ένα – ένα στον καφέ και τα στρώνουμε σε μπολ ή ποτήρια. Βάζουμε τη μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε με τα αρωματισμένα με καφέ σαβαγιάρ. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε στο ψυγεία για τουλάχιστον 3 ώρες. Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο.
Tips:
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί με χαμηλά λιπαρά.
- Αν έχουμε θερμόμετρο το τοποθετούμε στους κρόκους μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία στους 120 βαθμούς.
Μοιράσου και εσύ μαζί μας την αγαπημένη σου συνταγή στέλνοντάς την στο jmorou@gmail.com
2 Comments