Έντονο συνεχίζει να είναι το ενδιαφέρον για τη κρητική διατροφή σε όλο το κόσμο. Διάσημοι σεφ έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς στην Κρήτη για να αναδείξουν τα αρώματα και τις γεύσεις της τοπικής κουζίνας.
Η γνωστή βρετανική τηλεοπτική σειρά με θέμα τη γαστρονομία «James Martin’s Mediterranean feasts» του Βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού UKTV’s πραγματοποίησε γυρίσματα στο Δήμο Χανίων το 2011, προβάλλοντας την Κρητική διατροφή, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο James Martin, θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς σεφ της Βρετανίας και οι εκπομπές του παρακολουθούνται από ένα εκατομμύριο και πλέον τηλεθεατές. Η εν λόγω εκπομπή μεταδόθηκε στη Βρετανία το Φεβρουάριο και Μάρτιο 2012, 11 φορές σε αρκετά συνεργαζόμενα τηλεοπτικά δίκτυα του BBC. Ο συγκεκριμένος σεφ ταξίδεψε με την εκπομπή του και στην υπόλοιπη Κρήτη και δημιούργησε παραδοσιακά πιάτα.
Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια και η διαφήμιση του Δήμου Χανίων, ο οποίος με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ανοίγει δρόμους σε νέες τουριστικές αγορές, όπως αυτή του γαστρονομικού τουρισμού. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και η συγκεκριμένη εκπομπή της Βρετανικής τηλεόρασης.
Αυτού του είδους η διαφήμιση είναι επίσης απαραίτητη και για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων που βρίσκονται στην αγορά του εξωτερικού, αφού ο ξένος καταναλωτής μέσα από τα τηλεοπτικά προγράμματα αναγνωρίζει τις επωνυμίες, αλλά και όλα τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά αγαθά.
Απολαύστε μια μοναδική συνταγή του James Martin με θέα το λιμάνι των Χανίων
Φιλέτο συναγρίδας με σταμναγκάθι του James Martin
2 φιλέτα συναγρίδας
100γρ σταμναγκάθι
50 ml ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο
1 μαραθόριζα σε φέτες
400γρ σάλτσα από φρέσκια ντομάτα
20γρ ντομάτα πελτέ
50γρ σταφίδα σουλτανίνα
½ λεμόνι, το χυμό του
Φρέσκο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Ρίχνουμε τα χόρτα σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και τα στραγγίζουμε. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ψήνουμε την κάθε πλευρά του ψαριού για 2 λεπτά και αποσύρουμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μάραθο στο ίδιο τηγάνι και στο τέλος βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα και το πελτέ. Μόλις αρχίζει να βράζει η σάλτσα βάζουμε τα χόρτα και τις σταφίδες. Τέλος απλώνουμε πάνω από τα χόρτα το ψάρι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και φρέσκο ελαιόλαδο. Προσοχή δεν ανακατεύουμε για να μην διαλυθεί το ψάρι.