Υλικά
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
• 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
• 2-3 γαρύφαλλα
• ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• 2 σπόρους κάρδαμου
• κανέλα για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
• 2 ποτήρια ζάχαρη
• 4 ποτήρια νερό
• ½ ποτήρι σταφίδες
• 1 ξυλάκι κανέλα
• ξύσμα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη , το ξύλο κανέλας, το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα.
Τον αδειάζουμε σε φόρμα ή σε μικρά φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Tips:
• Μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλά, καρύδια, κουκουνάρι.
• Καβουρντίστε αρκετά το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει το χρώμα της κανέλας.
• Μπορούμε να αρωματίσουμε το γλυκό μας με πιο παράξενα μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο.