Για να μπαίνουμε σιγά -σιγά στο κλίμα των εορτών φτιάχνουμε ένα αφράτο ψωμί για κάθε ώρα της ημέρας. Είναι μια παραλλαγή του γερμανικού Stollen, το οποίο είναι ένα βουτυράτο ψωμί με ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Στη δικιά μας εκδοχή προσθέτουμε αλεύρι ολικής και σοκολάτα για να γίνει ακόμα πιο λαχταριστό. Καλή επιτυχία!
Υλικά για ένα μεγάλο μπαστούνι
• 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 50γρ.αλευρι ολικής
• 7 γρ. μαγιά
• 40 γρ. καστανή ζάχαρη
• 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
• 40 γρ. βούτυρο/μαργαρίνη λιωμένο
• 150 ml χλιαρό γάλα
• 50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
• ξύσμα από 1 πορτοκαλι
• 50 γρ. αμύγδαλα
• 50 γρ. καρύδια
• 50 γρ. αποξηραμένα cranberries
• 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 1 κρόκο αβγού
• 2 κ.γ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη, το αβγό, το βούτυρο και το γάλα για 5΄ μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη. Αλείφουμε τη ζύμη με ελαιόλαδο και την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να φουσκώσει για 1 ώρα. Παράλληλα βάζουμε τα βερίκοκα με 2 κουταλιές νερό να φουσκώσουν. Στο μπλέντερ χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς μέχρι να διαλυθούν τελείως, προσθέτουμε τα cranberries, τη σοκολάτα, τα βερίκοκα, τις σταφίδες και χτυπάμε ξανά να γίνουν ένα κολλώδης μείγμα. Προσθέτουμε και το ξύσμα. Ζυμώνουμε με λίγο αλεύρι το ζυμάρι και το ανοίγουμε σε φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να ζυμώσουμε το μείγμα με τη ζύμη και να σχηματίσουμε 1 φραντζολάκι. Αφήνουμε να φουσκώσει για 40΄, αλείφουμε με κρόκο αβγού. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα για 25-30 ´. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.Αν δε θέλουμε πριν το ψήσουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή φίλε αμύγδαλο.
Διαβάστε επίσης:
Χειμωνιάτικα όνειρα με Glühwein
Το τζίντζερ έφερε τo Gingerbread
2 Comments