Kέικ πορτοκαλιού με σοκολάτα και καρύδα


Εύκολο κέικ για όλες τις ώρες ή για να κεράσετε σε μια γιορτή. Το ολόκληρο πορτοκάλι αφήνει το κέικ ζουμερό και υγρό, ενώ το άρωμα της καρύδας και η γεύση της σοκολάτας αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό, ο οποίος θα σας θυμίσει πορτοκαλόπιτα.

Υλικά για μία μακρόστενη φόρμα κέικ

  • 170γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60γρ. καρύδα τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουτ. σούπας σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 113γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πορτοκάλι βιολογικό – ακέρωτο βρασμένο, λιωμένο
  • 80γρ. σοκολάτα σε σταγόνες (κουβερτούρα ή γάλακτος)

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι και βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να το σκεπάζει. Τοποθετούμε στη φωτιά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα και βάζουμε λαδόκολλα. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και με κουτάλι ανακατεύουμε. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Σταδιακά προσθέτουμε, το ελαιόλαδο, τα στερεά υλικά και τον πουρέ πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, αδειάζουμε στη φόρμα, φροντίζοντας να στρωθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά έως 1 ώρα. Μετά από 5 λεπτά βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού.

Tips:

  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη φόρμα κέικ διπλασιάζουμε τα υλικά.
  • Σε περίπτωση που έχετε πολλά πορτοκάλια μπορείτε να βράσετε περισσότερα και να διατηρήσετε τον πουρέ πορτοκαλιού σε μερίδες στην κατάψυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X