Στιγμές με άρωμα… καφέ !!!

Ο ελληνικός καφές είναι από τα πρώτα πράγματα που έχει στο μυαλό του ο λάτρης του καφέ όταν ξυπνάει ή το απόγευμα όταν χαλαρώνει στον καναπέ του. Η καλή παρέα δυναμώνει την απόλαυση, μια παρέα που μπορεί να είναι φίλοι, ένα βιβλίο ή η θέα από το μπαλκόνι. Όταν μπαίνει στο μπρίκι ο καφές και η ζάχαρη αρχίζει μια μελωδία αρωμάτων των φρεσκο-καβουρδισμένων κόκκων του που γεμίζει όλο το σπίτι.

Στις συναντήσεις για καφέ οι παρέες έχουν ξετυλίξει τα μεγαλύτερα προβλήματα και έχουν γελάσει με την καθημερινότητα. Πολλές φορές θεωρώ ότι αποτελεί μια μικρή ψυχανάλυση αφού στο κατακάθι μπαίνει κάθε αρνητική ενέργεια και σκέψη, που στο τέλος καταλήγει στα σκουπίδια.

Όσο όμως και αν οι διαιτολόγοι δίνουν τα εύσημα στον ελληνικό καφέ για τη 1 θερμίδα που έχει, αυτές αυξάνονται ραγδαία, όταν τα συνοδευτικά γεμίζουν τα πιατάκια. Μυρωδάτα κουλουράκια κανέλας, φρέσκο κέικ, γλυκό του κουταλιού ή για τους παραδοσιακούς λουκουμάκια με άρωμα μαστίχας. Όλα αυτά είναι ο συνδετικός κρίκος της παρέας αλλά και η μικρή “αμαρτία” στην απόλαυση του. Βέβαια είμαι από τους ανθρώπους που υπερασπίζονται το μέτρο και επειδή λατρεύω ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ με καλή παρέα τα συνοδευτικά του είναι το στιγμιαίο μάθημα του μέτρου.

Αν και ο ελληνικός καφές έχει αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνια από πιο απαλά αρώματα φιλτραρισμένου καφέ ή δυνατών κόκκων για κρύα ροφήματα θεωρώ ότι είναι πάντα μια ιδιαίτερη στιγμή στην ημέρα που το καϊμάκι γεμίζει αρώματα το χώρο, αλλά και τη διάθεση.

Tip: Τα μυστικά του ελληνικού καφέ
• Είναι πολύ σημαντικό ο καφές να είναι φρεσκο-αλεσμένος, σαν πούδρα.
• Ο καφές απορροφά πολύ εύκολα άλλες μυρωδιές, γι’ αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
• Ο καλύτερος ελληνικός καφές ψήνεται ιδανικά στη χόβολη. Στο σπίτι ψήστε τον στο γκαζάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αποφύγετε το μάτι της κουζίνας.
• Για να πετύχετε καλύτερα το καϊμάκι, χρησιμοποιήστε μπρίκι μπρούτζινο και με στενό άνοιγμα.

Σερβίρεται σε φλιτζάνι μικρό, ενώ ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ σημαντικός:
• Σκέτος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ)
• Με ολίγη (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + ολίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιού)
• Μέτριος (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 1/2 κουταλ. ζάχαρη)
• Γλυκός (75 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και 1 κουτ. ζάχαρη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X