Σταφύλι
Έχοντας γευτεί και χορτάσει τα φρούτα του καλοκαιριού με ανυπομονησία περιμένουμε το Σεπτέμβριο να ωριμάσουν οι ρόγες στο τσαμπί του σταφυλιού για να δοκιμάσουμε με λαχτάρα τη νέα σοδειά και να γεμίσουμε το καλάθι του μήνα με γλυκό, μυρωδάτο σταφύλι.
Είναι από τα λίγα φρούτα που η επεξεργασία τους μας δίνει τόσα πολλά καλούδια για να τα χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο. Ο μούστος, το κρασί, το ξύδι, οι σταφίδες είναι τα βασικά αγαθά που δίνει το σταφύλι στον άνθρωπο. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες ταξινομούνται σε πρώτο επίπεδο σε λευκό, κόκκινο και μαύρο σταφύλι.
-Παράλληλα υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, και C. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, των οστών, των μαλλιών και των μυών.
-Είναι πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό και σε οργανικά οξέα. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου.
-Τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού ή αλλιώς πολυφαινόλες βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της LDL – κακής χοληστερόλης και στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Οι πολυφαινόλες επίσης έχουν αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση που οδηγεί στη γήρανση των κυττάρων.
– Περιέχει ανθοκυανίνες, χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια και βοηθούν τα αγγεία των ματιών ενάντια στη γήρανση και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.
-Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Η ποσότητα μετράει…
Τα σταφύλια θεωρούνται καλή πηγή υδατανθράκων εξαιτίας των σακχάρων που περιέχουν, όμως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ιδιαίτερα από άτομα με διαβήτη. Τα 100γρ. ρόγες σταφυλιού μας δίνουν 65 θερμίδες και 15γρ. σάκχαρα. Για αυτό καλό είναι να θυμόμαστε, ότι η αντιστοιχία με άλλο φρούτο είναι μόνο 10 με 12 ρόγες.
Σταφίδα: Το σταφύλι του χειμώνα
Σαν φρέσκο φρούτο μπορούμε να το καταναλώσουμε μικρό χρονικό διάστημα, έτσι όταν είναι σε πλήρη ωρίμανση παίρνει το δρόμο της αποξήρανσης. Με αυτό τον τρόπο κρατάμε τη γεύση και το άρωμα του σταφυλιού όλο το χρόνο, ενώ αποτελεί ένα ιδανικό σνακ, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όπως και στο φρέσκο σταφύλι θέλει προσοχή στην κατανάλωση. Σημαντικό να θυμόμαστε ότι εξαιτίας της απώλειας του νερού η σταφίδα έχει πολύ περισσότερες θερμίδες (100γρ. μας δίνουν 250 θερμίδες) και σάκχαρα. Δοκιμάστε να δώσετε γεύση με 10 περίπου σταφίδες στο γιαούρτι ή συνδυάστε τις με ξηρούς καρπούς.
Προτιμήστε σταφίδες από ελληνικές ποικιλίες, η Κρητική σταφίδα (Σουλτανίνα) και η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι δυο προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία αξίζουν να τα επιλέγουμε.