Στο καλάθι του Οκτωβρίου θα βάλουμε ένα λαχανικό που καλλιεργείται σχεδόν όλο το χρόνο. Τα ραπανάκια είναι από τα λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας το Φθινόπωρο, για να ανανεώσουμε τις σαλάτες με ένα τόσο θρεπτικό λαχανικό.
-Από το ραπανάκι καταναλώνουμε το βολβό, ο οποίος έχει πικάντικη ή γλυκιά γεύση. Το συναντάμε σε σχήμα κυλινδρικό ή στρογγυλό και μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, μωβ ή μαύρο. Το βάρος του είναι από μερικά γραμμάρια και φτάνει μέχρι ένα κιλό.
-Το ραπανάκι είναι πηγή βιταμινών Α, C, Ε και Β6. Βιταμίνες που προάγουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
-Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.
-Η παρουσία των βιταμινών C και Ε και το β-καροτένιο δίνουν στα ραπανάκια σημαντικό ρόλο στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
-Επίσης ευεργετική είναι η κατανάλωσή τους σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, αφού είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες, ένα φλιτζάνι του τσαγιού κομμένα σε φέτες μας δίνουν 29 θερμίδες. Είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και περιέχουν πολύ νερό, έτσι βοηθάνε στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
-Συμβάλλουν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, της δυσπεψίας και των αρθριτικών.
-Επιπλέον, τα ραπανάκια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Tip:
- Τα ραπανάκια πρέπει να τρώγονται ωμά, καθώς έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά τους.
- Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα με λάδι και ξύδι, ενώ ταιριάζουν σε σαλάτες με μαρούλι, ντομάτα και λάχανο.
- Αν και έχουν συνδεθεί με την αύξηση της όρεξης , όμως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης.
- Τα συντηρούμε στο ψυγείο και τα πλένουμε πριν τα καταναλώσουμε.
Διαβάστε επίσης